Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι o πρόεδρος Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, εν μέσω συζητήσεων για μια πιθανή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς η Τεχεράνη ζητεί ισχυρότερες εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, στην οποία αντιτίθενται σθεναρά το Ισραήλ.
«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» στην τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία Μπάιντεν και Λαπίντ συζήτησαν επίσης για τις «απειλές που θέτει το Ιράν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Μπάιντεν επισήμανε επίσης τη σημασία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Ισραήλ αντιτίθεται στην επιστροφή στη συμφωνία του 2015, η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στην Τεχεράνη.
Οι δυο ηγέτες «συζήτησαν επί μακρόν για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», για τη «δέσμευσή τους να σταματήσουν την πρόοδο του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» και για την περιφερειακή επιρροή του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Λαπίντ.
«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των πληγμάτων που διέταξε ο πρόεδρος Μπάιντεν στη Συρία», προστίθεται στην ισραηλινή ανακοίνωση, που σημειώνει ότι ο Λαπίντ και ο Μπάιντεν συμφωνούν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα».
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας. Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να αναβιώσει τη συμφωνία διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ, του περιφερειακού εχθρού του Ιράν.
Η πυρηνική συμφωνία εμφανίστηκε κοντά στην αναβίωση τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον στη συνέχεια διακόπηκαν για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της Τεχεράνης να κλείσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τις έρευνες για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες πριν αναβιώσει το πυρηνικό σύμφωνο.
Ο Μπάιντεν και ο Λάπιντ υπέγραψαν τον Ιούλιο μια κοινή δέσμευση να αρνηθούν τα πυρηνικά όπλα του Ιράν, μια επίδειξη ενότητας μεταξύ των συμμάχων που διχάζονται εδώ και καιρό για τη διπλωματία με την Τεχεράνη. Ωστόσο, ο Λάπιντ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η συμφωνία του 2015 αναβιώσει, το Ισραήλ δεν θα δεσμευτεί από αυτήν.
Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να «σταματήσουν» να διαπραγματεύονται γιατί μια συμφωνία θα επιτρέψει στο Ιράν να κερδίσει «δισεκατομμύρια» δολάρια και «θα αποσταθεροποιήσει» τη Μέση Ανατολή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του ξένου Τύπου στην Ιερουσαλήμ.