Μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Γάζα;
AP Photo/Ariel Schalit
AP Photo/Ariel Schalit

Μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Γάζα;

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όπως συμβαίνει και με τον πόλεμο στην Ουκρανία που σε δύο ακριβώς μήνες μπαίνει στο δεύτερο χρόνο. Ποιος πίστευε τέτοια εξέλιξη τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής; 

Στη Γάζα ενδεχομένως άλλες παράπλευρες συνέπειες του πολέμου να αναδειχθούν πιο σημαντικές από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αν η δράση των φιλοϊρανών Χούθι οδηγήσει ουσιαστικά σε κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, τότε οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι επαχθείς. Για αυτό και οι ΗΠΑ οργάνωσαν αυτήν την πολυεθνική ναυτική δύναμη για να επιτηρεί την περιοχή. 

Στο πολεμικό μέτωπο της Γάζας όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο επιχειρησιακός βραχίονας της Χαμάς έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα τόσο με τον θάνατο σημαντικών τοπικών διοικητών όσο και με την καταστροφή μεγάλου μέρους του εξοπλισμού και των υποδομών της οργάνωσης. Χιλιάδες τρομοκράτες έχουν εξοντωθεί και αιχμαλωτιστεί. 

Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία της οργάνωσης να αναζητεί μια φόρμουλα ώστε να τερματιστούν οι μάχες και συγχρόνως η ίδια να δώσει το παρόν στην επόμενη ημέρα. Γράφτηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης πως γίνεται μια προσπάθεια να ενταχτεί η Χαμάς στην Παλαιστινιακή Αρχή κι έτσι με αυτόν τον τρόπο να διασωθεί πολιτικά. Γιατί, πλέον, το παιχνίδι παίζεται στο μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο. 

Ίσως αυτή η κίνηση της ομάδας υπό τον Χανίγια να είναι μια απόπειρα άλωσης της Παλαιστινιακής Αρχής εκ των έσω, καθώς η δημοτικότητα της Χαμάς και στη Δυτική Όχθη είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πάντως, η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται να είναι επιφυλακτική σε αυτήν την προοπτική, ενθυμούμενη τα γεγονότα του 2006-2007 στη Γάζα. 

Δεν γνωρίζω αν οι ΗΠΑ που θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση θα προωθούσαν μια τέτοια λύση, το σίγουρο όμως είναι ότι το Ισραήλ δε θα τη συζητούσε καν. Από τα όσα λένε όλοι οι αξιωματούχοι του Ισραήλ στο τέλος της ημέρας η Χαμάς δε θα υπάρχει. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στρατηγικός τους στόχος. 

Μερικοί αναλυτές που γνωρίζουν τα ενδότερα της Χαμάς έχουν υποστηρίξει πως η πολιτική της ηγεσία που εδρεύει στο εξωτερικό δεν ελέγχει τους τοπικούς διοικητές της στη Γάζα, οι οποίοι υπό τον Γιαχία Σινουάρ έχουν αυτονομηθεί. Επί πλέον, ισχυρίζονται πως τη Χαμάς δε θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως μια ενιαία οργάνωση, υπό την έννοια πως υπάρχει μια πολιτική ηγεσία στην οποία υπακούν οι πάντες. 

Το βέβαιον είναι ότι αυτές οι αναλύσεις ελάχιστα απασχολούν την ισραηλινή πλευρά, πολιτική και στρατιωτική, η οποία συνεχώς δηλώνει πως ο πόλεμος θα σταματήσει όταν οι τρομοκράτες θα πάψουν να αποτελούν απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός για το μέλλον της Γάζας την επόμενη ημέρα. Σε αυτόν τον σχεδιασμό των Ισραηλινών δεν υπάρχει χώρος για τη Χαμάς. 

Και επειδή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ μας έχει συνηθίσει ό,τι λέει να το κάνει, οι πολεμικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν αρκετό καιρό ακόμα, παρά τα διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.