«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
«Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα εμποδίσει [...] Ελπίζω ότι στις 17 [Φεβρουαρίου] η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει», δήλωσε ο Μπορέλ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοίκηση της αποστολής, ενώ επτά χώρες μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ναυτικά μέσα, ανέφεραν διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα βασιστεί στις υπάρχουσες αποστολές της ΕΕ στην περιοχή.
Οι «Ασπίδες» θα περιλαμβάνουν αρχικά τρία σκάφη υπό τη διοίκηση της ΕΕ. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα Hesse, προσθέτει το πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωμάτες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς προσπάθειας εξασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όπως είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα ανέφερε σε δήλωσή του ότι «στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης για τη διαφύλαξη της ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο ναυτικής διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις».
Οι Χούθι ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές. Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ