Μπορέλ: Να απέχει από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια η Τουρκία

Μπορέλ: Να απέχει από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια η Τουρκία

Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές, να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε, χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση δύο κρατών επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «είναι ενωμένη» ως προς το θέμα αυτό και κάλεσε την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες», σημειώνοντας πως προτεραιότητα της Κομισιόν είναι να επικεντρωθεί στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη «τη χρήση μεταναστών ως όπλο», κάτι το οποίο, όπως επισήμανε, συμβαίνει στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές ότι κάτι αντίστοιχο λαμβάνει χώρα και στα σύνορα με την Πολωνία. 

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας «να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και υποχρεώσεις». Η ΕΕ έχει λάβει σειρά περιοριστικών μέτρων και είναι έτοιμη για επιπλέον αξιολόγηση, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ερωτηθείς δε, σχετικά με το πώς η ΕΕ θα απαντήσει πρακτικά σε τέτοιου είδους απειλές που δέχονται τα κράτη-μέλη, απάντησε ότι «εάν η Λευκορωσία επιμείνει στην στάση της» η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των κυρώσεων και να αναζητήσει πιο ισχυρές κυρώσεις στον οικονομικό τομέα.