Οι επικεφαλής της British Airways και του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο κάλεσαν σήμερα Δευτέρα την βρετανική κυβέρνηση να κάνει βήμα για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια. Υπογράμμισαν ότι πρέπει να ανοίξουν συνδέσεις με περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η Βρετανία ήρε την απαγόρευση στα διεθνή ταξίδια, ωστόσο η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει μέχρι τώρα μόνο 12 χώρες ασφαλείς για ταξίδια χωρίς την υποχρέωση οι ταξιδιώτες να τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.
ΗΠΑ, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία
«Είναι σαφές για εμάς ότι η Αμερική θα πρέπει να είναι στην «πράσινη λίστα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Σoν Ντόιλ.
Ο επικεφαλής του Χίθροου, Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε ότι στη λίστα θα πρέπει να προστεθούν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.
Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος τους αεροδρομίου Γκάτγουικ, Στιούαρτ Γουίνγκεϊτ, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «θα θέλαμε να δούμε περισσότερες χώρες στην πράσινη λίστα».
«Από την οπτική της τουριστικής βιομηχανίας θα θέλαμε από την κυβέρνησή μας να συνεχίσει να ελέγχει την κατάσταση των χωρών και συγκεκριμένα περιοχών, όπως τα ισπανικά νησιά, τα ελληνικά νησιά και εν ευθέτω χρόνω τις επόμενες εβδομάδες, κάποιοι δημοφιλείς προορισμοί που εξυπηρετούνται από το Γκάτγκουικ όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα και σταδιακά οι ΗΠΑ να μπουν στην πράσινη λίστα όταν είναι ασφαλές για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γουίνγκεϊτ.
«Ανυπομονούμε η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα να προστεθούν στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενες εβδομάδες», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο'Λίρι.
Υπουργοί έχουν δηλώσει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πηγαίνουν διακοπές σε χώρες που δεν είναι στην «πράσινη λίστα».
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο κατάλογος δεν θα επεκταθεί άμεσα λόγω του κινδύνου των νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού.
«Δεν αναμένω ότι θα έχουμε προσθήκες στη λίστα πολύ γρήγορα και πράγματι θα διατηρήσουμε ένα πολύ, πολύ αυστηρό καθεστώς στα σύνορα για το άμεσο μέλλον», δήλωσε.
Η Βρετανία έχει χαμηλά ποσοστά μολύνσεων χάρη κυρίως στην επιτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος, αλλά αυξάνονται οι ανησυχίες για ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.