Η έρευνα του ΝΑΤΟ σχετικά με το θερμό επεισόδιο Γαλλίας-Τουρκίας τον Ιουνίου κρίθηκε ζήτημα πολύ ευαίσθητο για να δοθεί στη δημοσιότητα, και δεν επιρρίπτει ευθύνες, την στιγμή που το Παρίσι και η Άγκυρα διεξάγουν λεκτικό πόλεμο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το ζήτημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Στις 10 Ιουνίου, τουρκικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς εναντίον γαλλικής φρεγάτας που περιπολούσε στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης. Η γαλλική φρεγάτα προσπαθούσε να ελέγξει αν εμπορικό σκάφος, το οποίο συνόδευαν τουρκικά πολεμικά πλοία, μετέφερε φορτίο όπλων στη Λιβύη, αλλά εμποδίστηκε στην αποστολή της.
Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η γαλλική φρεγάτα κινήθηκε επιθετικά.
Τώρα πλέον μοιάζει απίθανο να λυθεί η διαφωνία μέσω της έρευνας. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.
«Την έκρυψαν κάτω απ’ το χαλί», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να κρατήσει με το μέρος του την Τουρκία, λόγω της στρατιωτικής της δύναμης και της στρατηγικής της θέσης, και αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να την δυσαρεστήσει.
Κι έτσι και οι δύο πλευρές διακηρύσσουν το δίκιο τους και συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κατηγορίες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την προηγούμενη εβδομάδα την «απαράδεκτη συμπεριφορά» του Τούρκου ομολόγου του, με τον Ερντογάν να του απαντά: «Μην τα βάζετε με την Τουρκία».
Οι δύο Πρόεδροι βρίσκονται σε διαμάχη και για το θέμα της Ελλάδας, την οποία έχει υποστηρίξει η Γαλλία.
Κι εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο, μέσω συνομιλιών.
«Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε λέξη από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα κάνει ακόμα δυσκολότερο να αλλάξουν κάποια θέση τους οι σύμμαχοί τους».
Οι διαφωνίες της Τουρκίας στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο, φαίνεται όμως ότι, προς το παρόν, η συμμαχία μπορεί να παραβλέπει τις τοπικές εντάσεις.
«Μέρος της έντασης οφείλεται στο ότι ο Μακρόν θέλει να έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, πράγμα που ισχύει και για τον Ερντογάν», δήλωσε Αμερικανός απεσταλμένος στην Ευρώπη.