Για το ενδεχόμενο κυβερνοπολέμου φαίνεται ότι προετοιμάζεται εντατικά το ΝΑΤΟ, καθώς στελέχη του, με ειδίκευση στον κυβερνοχώρο, έλαβαν μέρος στην άσκηση «Cyber Coalition» στο Ταλίν της Εσθονίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, στην άσκηση που άρχισε στις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν περίπου 150 στελέχη του ΝΑΤΟ και εξ αποστάσεως σχεδόν 1.000 ειδικοί.
Το ενδεχόμενο ολοκληρωτικού κυβερνοπολέμου φαντάζει πλέον πολύ πιθανό για τις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει το δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι το Κίεβο, πέρα από τις πυραυλικές επιθέσεις, καλείται να αμυνθεί στις συνεχείς προσπάθειες Ρώσων χάκερς να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή των Ουκρανών.
«Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπέρντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.
Οι κυβερνοδυνάμεις του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν το Κίεβο, όσο και για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να παραβιάσει υποδομές κρατών – μελών της Συμμαχίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα στην ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία περισσότερα από 40 κράτη - μέλη, σύμμαχοι και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πλοία.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Ταλίν συγκεντρώθηκαν αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, προκειμένου να απαντήσουν, βάσει σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους.
«Παρότι δεν ακούμε πολλά γι' αυτό, υπάρχουν συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν και από τις 24 Φεβρουαρίου. Κυβερνοεπιθέσεις επίσης γίνονται καθημερινά κατά των συμμάχων χωρών, παρότι υπάρχει δεδομένη αντίσταση σε αυτές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Χάνο Πεβκούρ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύμμαχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από πιθανά σενάρια σε επίπεδο ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσουμε ότι όταν ερωτηθούμε για κυβερνοεπιθέσεις μπορούμε να συνεχίσουμε να απαντάμε: Ναι, υπήρξαν κάποιες, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο», επισήμανε.
More than 1,000 cyber professionals in NATO members and its allies across the globe participated in an exercise this week to test and strengthen cyber defenseshttps://t.co/XYgRxXgkN5
— POLITICO (@politico) December 3, 2022
Το σενάριο της άσκησης
Το σενάριο προέβλεπε ότι στις 28 Νοεμβρίου, χάκερς εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να «ρίξουν» το ηλεκτρικό δίκτυο. Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος διηύθυνε την άσκηση.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και λειτούργησε το 2021 ως κέντρο εκπαίδευσης εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο. Οι συμμετέχοντες απαγορεύεται να φέρουν προσωπικές συσκευές στους χώρους προσομοίωσης.
«Οι σύμμαχοι δεσμεύονται να προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές τους, να χτίσουν ανθεκτικότητα και να ενισχύσουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την επιφυλακή μας ενάντια σε τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο στο μέλλον και θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον για να αποτρέψουμε, να υπερασπιζόμαστε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση πιθανών συλλογικών αντεπιθέσεων», δήλωσε ο επικεφαλής αξιωματικός της άσκησης, Αμερικανός αντιπλοίαρχος Τσαρλς Έλιοτ, σύμφωνα με το estonianworld.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το πώς το ΝΑΤΟ θα απαντούσε σε μια μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση εναντίον χώρας-μέλους, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επικαλεστεί το Άρθρο 5. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρήση του άρθρου 5 φέτος έπειτα από εκτεταμένη ιρανική κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα της χώρας. Βάσει του άρθρου 5, ενδεχόμενη επίθεση κατά κράτους – μέλους, θεωρείται επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από Politico, estonianworld