Ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράν, κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο τον σκληροπυρηνικό συντηρητικό αντίπαλό του Σαΐντ Τζαλίλι.
Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, εξασφάλισε το 53,3% των 30 και πλέον εκατομμυρίων ψήφων που καταμετρήθηκαν. Ο κ. Τζαλίλι συγκέντρωσε ποσοστό 44,3%. Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιήθηκε αφού κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 28 Ιουνίου, όπου η συμμετοχή ανήλθε στο χαμηλό ιστορικό ποσοστό του 40%.
Μετριοπαθής και χαμηλών τόνων ο Πεζεσκιάν έχει επωμιστεί τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που επιζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και μία πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.
Ο νέος πρόεδρος, πιθανόν να είναι ευπρόσδεκτος από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ελπίζουν ότι ο ίδιος, ενδεχομένως, αναζητήσει την ειρηνική εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα.
Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει προσελκύοντας ένα εκλογικό σώμα, ο πυρήνα του οποίου πιστεύεται ότι συγκροτείται από την αστική μεσαία τάξη και τους νέους ψηφοφόρους που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια από την εφαρμογή σκληρών μέτρων καταστολής κάθε δημόσιας απόκλισης από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.
Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά τον θάνατο του προηγούμενου προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος σκοτώθηκε μετά τη συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο, στο οποίο επέβαινε.
Συγχαρητήρια του προέδρου Σι
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Ιράν, μετέδωσαν τα επίσημα ΜΜΕ.
«Προσδίδω μια μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και του Ιράν και είμαι έτοιμος να εργαστώ με τον πρόεδρο προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η παγκόσμια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και το Ιράν έχουν μια μακρά ιστορία φιλικών σχέσεων και οι διμερείς σχέσεις τους γνώρισαν μια υγιή και σταθερή εξέλιξη (…) εδώ και μισό και πλέον αιώνα», επισήμανε ο Σι.
«Ενώπιον των περίπλοκων περιφερειακών και διεθνών καταστάσεων, η Κίνα και το Ιράν στηρίχθηκαν πάντα αμοιβαία, εργάστηκαν από κοινού και συνέχισαν να εδραιώνουν την κοινή στρατηγική εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Αυτό όχι μόνο ωφέλησε τους λαούς των δύο χωρών μας, αλλά συνέβαλε επίσης ενεργά στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος.
Η Κίνα είναι ένας στενός σύμμαχος του Ιράν, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του και ένας εκ των βασικότερων αγοραστών του πετρελαίου του που τελεί υπό κυρώσεις.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Ιράν
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη σήμερα τον μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν.
«Ανυπομονώ να εργαστώ σε στενή συνεργασία με εσάς για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις θερμές και παλιές διμερείς σχέσεις μας προς το συμφέρον των λαών μας και της περιοχής», έγραψε ο Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Η Τεχεράνη και το Δελχί διατηρούν στενές σχέσεις, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία υπήρξε για πολλά χρόνια ο βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, προτού οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίσουν τις συναλλαγές.
Το Νέο Δελχί πρέπει να βρει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των σχέσεών του με την Τεχεράνη, των δεσμών του με την Ουάσιγκτον (οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι και οι δύο μέλη της συμμαχίας ασφαλείας Quad) και των καλών σχέσεών του με το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters