Newsweek: Υπό συνεχή διωγμό οι Χριστιανοί της Τουρκίας

Newsweek: Υπό συνεχή διωγμό οι Χριστιανοί της Τουρκίας

Την άποψη ότι οι χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας υφίστανται όλο και περισσότερες διώξεις και στερήσεις της ελευθερίας τους καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν γίνεται πιο καταπιεστική, διατυπώνει σε άρθρο της στο Newsweek η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Hudson, Λεϊλά Γκίλμπερτ.

Η Γκίλμπερτ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η συμβολική μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ήταν μόνο το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτού του νέου περιβάλλοντος στο οποίο η κυβέρνηση στοχεύει επιθετικά τις μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε Τζαμί επικαλούμενος ότι αυτό θα ικανοποιούσε το «πνεύμα της κατάκτησης» του Μεχμέτ Β' του Οθωμανού σουλτάνου που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη από τους χριστιανούς Βυζαντινούς το 1453.

Η ερευνήτρια του Hudson στέκεται μεταξύ άλλων και στο παράδειγμα πολλών χριστιανών προσφύγων που εγκατέλειψαν το Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία χρόνια για να ξεφύγουν από τους εμφυλίους πολέμους.

«Οι χριστιανοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Τουρκία αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση, βρέθηκαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς να μπορούν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους δικαιώματα. Την ίδια ώρα άνδρες διαφορετικών θρησκειών δεν μπορούν να βρουν νόμιμη απασχόληση, ενώ τα γλωσσικά και θρησκευτικά ζητήματα περιορίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά που να εργαστούν ή να φοιτήσουν στο σχολείο», σημειώνει η Γκίλμπερτ.

Οι χριστιανοί στην Τουρκία αντιμετωπίζονται συχνά ως απειλή εσωτερικής ασφάλειας, είτε είναι αλλοδαποί είτε βρίσκονται χρόνια στη χώρα. Πολλοί ξένοι Χριστιανοί που είχαν φύγει από τη Τουρκία για κάποιο διάστημα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν αφού ανακαλύφθηκε ότι τα διαβατήριά τους φέρουν σφραγίδα N82.

Η σφραγίδα αυτή N82 προορίζεται για άτομα που επισημαίνονται από τις τουρκικές αρχές ως κίνδυνοι ασφαλείας για τη χώρα.

Η ερευνήτρια επικαλείται και τον Αικαν Ερντεμιρ, ανώτερο διευθυντή του Τουρκικού Προγράμματος στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας (FDD) στην Ουάσινγκτον ο οποίος εξηγεί ότι η ρητορική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ιδιαίτερα πολωτική επίδραση στη μεταχείριση των Τούρκων Χριστιανών.