Στους 40 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί μετά το ρωσικό πύραυλο Kh-22 που έπληξε το Σάββατο πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η τύχη 30 ακόμη κατοίκων παραμένει άγνωστη, αναφέρει το Reuters. Περί τους 75 ανθρώπους τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και 14 παιδιά, επεσήμανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός περιφερειακός κυβερνήτης, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «υπερεκτίμησε την ισχύ» των στρατευμάτων του αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Βλέπουμε τα λάθη τους, την απουσία ηθικού, τα προβλήματα διοίκησης, τον κακό εξοπλισμό τους» και «τις βαριές απώλειές τους», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Τι δήλωσε το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν στόχευσαν κτίρια κατοικιών στην πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δύο ημέρες αφότου ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Ντνίπρο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η «κατάσταση» στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο είναι αποτέλεσμα ουκρανικών αντιπυραυλικών και αεράμυνας.
Η Σουηδία καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις
Καταδικάζει η Σουηδία τις ρωσικές επιθέσεις κατά της ουκρανικής υποδομής και πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν», τόνισε.
Τα όπλα
«Οι πρόσφατες υποσχέσεις (της Δύσης) για την παροχή βαρέων όπλων είναι σημαντικές, αναμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο Πεσκόφ λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή νέας συντονιστικής διάσκεψης στη Γερμανία των δυτικών χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία. Η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το AFP, οι Δυτικοί δίσταζαν για καιρό να προσφέρουν στο Κίεβο πιο βαριά όπλα, φοβούμενοι ότι θα συρθούν στον πόλεμο. Όμως στις αρχές του μήνα η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης: 40 γερμανικά Marder, αμερικανικά Bradley και γαλλικά AMX-10 RC.
Ανεβάζει τους τόνους το Κρεμλίνο
Τα 14 άρματα Challenger 2 που ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα στείλει η Βρετανία στην Ουκρανία, «τις επόμενες εβδομάδες», δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση, αντιθέτως, «θα καούν», λέει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε, οι νέες προμήθειες όπλων από χώρες όπως η Βρετανία και η Πολωνία δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο έδαφος και θα φέρουν μόνο περισσότερα προβλήματα στην Ουκρανία. Τα νέα τανκς θα «καιγόταν όπως τα υπόλοιπα», είπε.
Όπως συμπλήρωσε, «χρησιμοποιούν αυτή τη χώρα (σ.σ την Ουκρανία) ως εργαλείο για να επιτύχουν τους αντιρωσικούς στόχους τους. Αυτά τα τανκς καίγονται και θα καούν όπως και τα υπόλοιπα», είπε ο Πεσκόφ.
Το Reuters σημειώνει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις να εγκρίνει αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο επιτρέποντας την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία από τη Γερμανία, που τα κατασκευάζει, και άλλες χώρες που τα διαθέτουν.