NYT: Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν να παρατείνουν την πανδημία

NYT: Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν να παρατείνουν την πανδημία

Οι επόμενοι μήνες θα είναι επώδυνοι, καθώς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο θανατηφόρο,  εξαπλώνονται, ραγδαία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, επισημαίνοντας ότι η μάχη κατά του ιού θα έχει νικητή, αρκεί να βιαστούμε στους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περιπτώσεις θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνονται δραματικά, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά. Ρεστοράν, καταστήματα και σχολεία ανοίγουν, ενώ σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, έχουν εγκαταλείψει εντελώς τους περιορισμούς. 

Με μετρήσιμους τρόπους, οι Αμερικανοί κερδίζουν τον πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό με τα ισχυρά εμβόλια και την πρόθυμη διάθεση για εμβολιασμό του πληθυσμού να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση μιας ενδεχόμενης επιστροφής στην ομαλότητα, αναφέρεται και σημειώνεται ότι ωστόσο νέες μεταλλάξεις μάλιστα εξακολουθούν να εμφανίζονται: Στην Καλιφόρνια τη μία, στη Νέα Υόρκη την άλλη, στο Όρεγκον την επομένη, που απειλούν με αναβολή το τέλος της πανδημίας.

«Προς το παρόν τα περισσότερα εμβόλια δείχνουν αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις», τονίζει αλλά υπογραμμίζει πως οι επιστήμονες ανησυχούν βαθιά ότι μελλοντικά ο ιός θα είναι πιο ανθεκτικός στην ανοσολογική απόκριση, απαιτώντας από τους Αμερικανούς να στηθούν ξανά στην ουρά για ενισχυτικές δόσεις ή και για νέα εμβόλια.

 «Η παθογένεια αυτή δείχνει να αλλάζει διαρκώς κατά ένα τρόπο που καθιστά δύσκολο να την ξεπεράσουμε», επισημαίνει η καθηγήτρια δημοσίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι υπεύθυνοι Υγείας αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη για να ανιχνευθούν αυτοί οι ιοί καθώς διασπείρονται ανά τις ΗΠΑ, καθώς ήδη η βρετανική μετάλλαξη που προκαλεί χάος στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυξάνεται εκθετικά και στις ΗΠΑ. Από 13 Μαρτίου δε η νέα βρετανική μετάλλαξη αριθμεί πλέον το 27% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 1% στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Μέχρι πρόσφατα η βρετανική μετάλλαξη δεν προκαλούσε ανησυχία καθώς τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων έπεφταν, «αποκοιμίζοντας» τους Αμερικανούς προς μία ψευδαίσθηση ασφάλειας και πρόωρης εγκατάλειψης των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, άλλες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία είναι πιο αργές στη μεταδοτικότητά τους, αλλά είναι εξίσου ανησυχητικές καθώς εμπεριέχουν στελέχη που ελαχιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αρχικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες στην αρχή της πανδημίας, ο κορονοϊός έπρεπε να αργήσει να μεταλλαχθεί και όπως όλοι οι ιοί, θα μπορούσε να πάρει μεταλλάξεις και να εξελιχθεί σε χιλιάδες παραλλαγές. Ωστόσο αψήφησε τις προβλέψεις, ενώ μια παραλλαγή του είναι ανησυχητική όταν είναι πιο μεταδοτική, προκαλεί βαρύτερη ασθένεια ή πλήττει την ανοσολογική απόκριση και έχει εντοπιστεί σε Βρετανία, Βραζιλία Νότια, Αφρική και Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα εμβόλια τελικά θα νικήσουν τον ιό, αλλά επειδή κάθε κρούσμα δίνει τη δυνατότητα στον κορονοϊό να μεταλλαχθεί οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα...