Για τον ελεύθερο κόσμο, οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν εκλογές και η «θεαματική» προεδρική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν ουδεμία δημοκρατική νομιμοποίηση έχει. Για την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα τα νέα ήταν αντίθετα εξόχως ευχάριστα, ενώ πέραν του σκληρού αντιδυτικού άξονα τα συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν καθαρή αντανάκλαση των παγκόσμιων ισορροπιών και συμμαχιών στο τρίτο έτους πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέτεινε την κυριαρχία του έως το 2030 (τουλάχιστον) εν μέσω της σκληρότερης καταστολής από τη σοβιετική εποχή. Ενόσω οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκαζαν εν χορώ μία αναμέτρηση χωρίς πραγματικό αντίπαλο -είτε διά της φυλάκισης έως φυσικής εξόντωσης, είτε διά του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια-, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έσπευδε να τον συγχαρεί, λέγοντας ότι θα εδραιωθεί περαιτέρω η σινορωσική «φιλία δίχως όρια» που σφυρηλατήθηκε μόλις λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στο έδαφος κυρίαρχης χώρας.
«Η επανεκλογή σας είναι μια πλήρης επίδειξη της υποστήριξης του ρωσικού λαού προς εσάς. Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία σας, η Ρωσία θα μπορέσει σίγουρα να έχει μεγαλύτερα επιτεύγματα στην εθνική ανάπτυξη και οικοδόμηση», ανέφερε το μήνυμα του Κινέζου προέδρου προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν που δημοσιοποιήθηκε από το πρακτορείο Xinhua. Ερωτήματα σχετικά με αυτή καθαυτή την εκλογική διαδικασία σαφώς δεν απασχόλησαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η επανεκλογή Πούτιν προσφέρει «ασφάλεια σε έναν κόσμο σε αναταραχή».
«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Ρωσία για την προώθηση της διαρκούς, υγιούς, σταθερής και σε βάθος ανάπτυξης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» συνέχισε ο Σι Τζινπίνγκ. Στα επινίκια, ο Πούτιν ήλθε να συμπληρώσει ότι Μόσχα και Πεκίνο «βλέπουν» τον κόσμο υπό το ίδιο πρίσμα, απολαμβάνουν μία ισχυρή σχέση εν μέρει λόγω της καλής προσωπικής σχέσης του ιδίου με τον Σι Τζινπίνγκ, και οι δεσμοί τους θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Η ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαΐου και αναμένεται ευρέως ότι η πρώτη επίσκεψη της πέμπτης προεδρικής θητείας του θα είναι στο Πεκίνο. Την τελευταία φορά που είχε γίνει δεκτός ο Πούτιν από τον Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν λίγες ημέρες πριν δώσει εντολή στον ρωσικό στρατό να εισβάλει στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022. Ο Σι «ανταπέδωσε» την επίσκεψη περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, και εν μέσω πολέμου στην Ευρώπη έκαναν από κοινού με τον Πούτιν επίδειξη φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας.
Ήταν το πρώτο ταξίδι του Κινέζου προέδρου στο εξωτερικό μετά την πρεμιέρα της τρίτης πενταετούς θητείας του στο «τιμόνι» και ενώ πλέον επιδιώκει όλο και πιο ενεργά να προβάλλει την Κίνα ως την «εναλλακτική υπερδύναμη» σε μια παγκόσμια τάξη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, αλλά και σε ρόλο ειρηνοποιού. H κοινή επιδίωξη Πεκίνου-Μόσχας για την υπονόμευση της αμερικανικής επιρροής διεθνώς ήταν σημαντικός μοχλός για τη «φιλία δίχως όρια» που ανακήρυξαν Σι και Πούτιν πριν τον πόλεμο. Έκτοτε, από θέση ισχύος και προς εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών του σχεδιασμών, το Πεκίνο έχει ρίξει διπλωματικό και οικονομικό «σωσίβιο» στη Μόσχα για να αντιπαρέλθει τις δυτικές κυρώσεις, με τη συνεργασία να ενισχύεται σε βαθμό που το διμερές εμπόριο «χτύπησε» ρεκόρ πέρυσι φθάνοντας τα 240 δισ. δολάρια.
«Ειλικρινή συγχαρητήρια» για την «αποφασιστική νίκη» του δέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και από τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπαχρίμ Ραϊσί, και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, οι οποίοι και τον στηρίζουν έμπρακτα με drone και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν συμμαχήσει σε πολλά περιφερειακά μέτωπα, μεταξύ άλλων στη Συρία, όπου κράτησαν «όρθιο» τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ (που επίσης συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο) καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Μετά την εισβολή στη Ρωσία, ενίσχυσαν τους στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς, καθώς αμφότερες βρίσκονται αντιμέτωπες με δυτικές κυρώσεις. Με τη ρωσική πολεμική μηχανή να αναζητά εναγωνίως όπλα και πυρομαχικά, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης αποκτήσει προστιθέμενη αξία και ο Κιμ Γιονγκ-ουν είχε το προνόμιο να έλθει πέρυσι ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξίσου ωφελημένος βγαίνει ο ηγέτης του διεθνώς απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώς από τον στρατηγικό ανταγωνισμό Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας.
Η περίπτωση της Ινδίας, ο Ερντογάν και οι άλλοι
Ιδιάζουσα χροιά έχουν τα συγχαρητήρια που απηύθυνε στον Πούτιν η Ινδία, η οποία και επιδίδεται σε μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στη συνεργασία με τη Δύση και τη διατήρηση της «ειδικής σχέσης» που διατηρεί με τη Ρωσία. Ανήκει σε μία λίστα χωρών, που συμπεριλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική, που έχουν αποφύγει πάση θυσία να πάρουν θέση για τον πόλεμο. Τα τελευταία έτη η Ινδία προσπαθεί να τοποθετηθεί ως παγκόσμια δύναμη· είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα, η πέμπτη μεγαλύτερη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, και το ειδικό της βάρος -για την ακρίβεια ο ρόλος της ως αντίβαρο στην κινεζική επιρροή- αναγνωρίζεται ξεκάθαρα από τη Δύση.
Στο συγχαρητήριο μήνυμά του για την επανεκλογή Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, «θύμισε» Σι Τζινπίνγκ λέγοντας ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της «διαχρονικά ειδικής και προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» του Νέου Δελχί με τη Μόσχα. Όπου «ειδική σχέση» σημαίνει πρωτίστως πετρέλαιο. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, έχοντας επωφεληθεί από τις μειωμένες τιμές μετά τη διακοπή των ευρωπαϊκών εισαγωγών, και συμβάλλοντας στην πράξη στο να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Τα συγχαρητήριά τους έδωσαν στον Πούτιν και οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου, οι οποίες έχουν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους με τη Ρωσία καθώς οι περιφερειακές δυναμικές αλλάζουν -διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας. Τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο «φιλικών χωρών και λαών» εξήρε ενδεικτικά ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας πως επιδιώκεται περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των δεσμών Μόσχας-Ριάντ σε όλους τους τομείς.
Στην Λατινική Αμερική τη νίκη Πούτιν χαιρέτισαν χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται σε αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένων Κούβας και Βενεζουέλας. Τα συγχαρητήρια ήταν… ολόψυχα και από κράτη της Αφρικής, όπου έχουν εκδηλωθεί πραξικοπήματα την τελευταία τετραετία και η Μόσχα τους προσφέρει «υπηρεσίες» μέσω του μισθοφορικού που μέχρι πρότινος άκουγε στο όνομα Wagner. Ανάμεσά τους, το Μάλι, o Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο,
O Πούτιν δέχθηκε βέβαια τηλεφωνικώς και τα συγχαρητήρια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας «εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θετική πορεία των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο τη νέα περίοδο». Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει οποιονδήποτε διαμεσολαβητικό ρόλο για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ουκρανικό.