Μετά τη χθεσινή επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η οποία από τους Φρουρούς της Επανάστασης αποδόθηκε ως εκδίκηση-αντίποινα για την εξόντωση του Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς και την εξόντωση του Νασράλα στο Λίβανο, θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση του Ισραήλ. Όπως έχει αναφερθεί από πολιτικούς, κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ, η απάντηση του Τελ Αβίβ θα είναι άμεση.
Η εξέλιξη αυτή εμπλέκει ακόμα περισσότερο το Ιράν στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς και Ισραήλ-Χεζμπολάχ και δημιουργεί προβληματισμό στην Τουρκία, μιας και ο Ερντογάν, αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, δήλωσαν ότι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι η Τουρκία. Εδώ και περίπου ένα μήνα, Τούρκοι αναλυτές πολύ κοντά στον Ερντογάν εξέφραζαν την πεποίθηση πως οι δηλώσεις του Νετανιάχου ότι «θα αλλάξει ο χάρτης της Μέσης Ανατολής» θα σήμαιναν και στοχοποίηση της Τουρκίας από το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τον κουρδικό παράγοντα.
Για αυτό άλλωστε η Τουρκία ήδη έχει λάβει μέτρα τον τελευταίο χρόνο, καθώς αναβάθμισε την κύρια αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ, που είναι η πιο κοντινή σε Συρία και Ισραήλ. Επίσης, ελήφθη απόφαση από πλευράς Τουρκίας για την εξαίρεσή της από τη Συνθήκη Ελέγχου Συμβατικών Όπλων Ευρώπης προκειμένου το Ισραήλ να μην έχει εικόνα για τα τουρκικά οπλικά συστήματα και τις θέσεις εντός της τουρκικής επικράτειας.
Το τελευταίο διάστημα, επίσης, η Τουρκία πίεσε με δηλώσεις το Ιράν για ενεργότερη εμπλοκή μιας και αμέσως μετά την εξόντωση του Νασράλα υπήρξαν πολύ υποτιμητικά σχόλια σε ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συμβούλους του Ερντογάν. Τα οποία έκαναν λόγο για έλλειψη δυνατότητας αντίδρασης του Ιράν έναντι του Ισραήλ, με δεδομένο ότι η Χεζμπολάχ είναι το μακρύ χέρι του Ιράν στα σύνορα.
Εκτός όμως από τον άξονα Ιράν-Τουρκίας, η πιο άμεση εμπλοκή του Ιράν και με δεδομένη την αντίδραση που θα υπάρξει από το Ισραήλ «χαροποιεί» τον Πούτιν. Και αυτό γιατί βλέπει ότι ενόψει των αμερικανικών εκλογών, θα υπάρξει βαθύτερη αμερικανική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή και στρατιωτικά, προκειμένου οι ΗΠΑ να στηρίξουν το Ισραήλ.
Κάτι τέτοιο, ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι θα μειώσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας μιας και η αμερικανική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα θα πρέπει να αναμένουμε την απάντηση του Ισραήλ κυρίως με την αεροπορία του και επιθέσεις σε στρατιωτικές υποδομές του Ιράν. Παράλληλα, εκτιμάται πως θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο.
Επίσης, εκτιμώ πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να εξουδετερώνει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την ιρανική πολιτική στην περιοχή, δηλαδή των σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ, της Συρίας και των Χούθι στην Υεμένη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μιλάμε για αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, καθώς ήδη έχουν καταφθάσει αμερικανικά αεροσκάφη στην περιοχή που βοήθησαν να αναχαιτιστούν οι πύραυλοι του Ιράν, ενώ απεστάλησαν εννέα αεροσκάφη τύπου F-15, F-16, F-22. Κάτι που δείχνει τη διάθεση των ΗΠΑ ενόψει των αμερικανικών εκλογών να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο στρατιωτικά το Ισραήλ και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στην περιοχή.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.