Η εξουδετέρωση του ηγέτη της αλ-Κάιντα από τις ΗΠΑ στην Καμπούλ πυροδότησε την έναρξη μίας σειράς επιθέσεων από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, άμεσου ανταγωνιστή της σκοταδιστικής οργάνωσης για την εξουσία στη χώρα. Οι παραπάνω από 120 νεκροί και τραυματίες από επιθέσεις του ISIS-K έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Από τη στιγμή της επιχείρησης που οδήγησε στην εξόντωση του αλ Ζαούαχρι, ήταν έκδηλη η ενόχληση των Ταλιμπάν. Βέβαια δεν μπορούσαν να την εκφράσουν άμεσα, καθώς από μόνη της η παρουσία του ηγέτη της αλ Κάιντα στην Καμπούλ αποδείκνυε την παραβίαση της συμφωνίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πως δεν θα παρέχουν καταφύγιο σε οργανώσεις που ευθύνονται για επιθέσεις και θανάτους Αμερικανών πολιτών. Ωστόσο, η αμηχανία τους δεν μπορούσε να κρυφτεί, καθώς δεν παραδέχονταν καν πως ο γηραιός Ζαουάχρι βρισκόταν στην πρωτεύουσα.
Το ότι οι Ταλιμπάν δεν είχαν αποχωριστεί τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα ήταν ένα κοινό μυστικό. Βέβαια το χτύπημα στον Ζαουάχρι έδειξε με εκκωφαντικό τρόπο πως οι Ταλιμπάν δεν έχουν δυνατότητα πια να υπερασπιστούν ούτε τους συμμάχους τους, καθώς οι Αμερικάνοι εξόντωσαν τον ηγέτη της αλ Κάιντα βάσει του σχεδιασμού τους, δίχως απάντηση από το καθεστώς. Η ένδειξη αδυναμίας από τους Ταλιμπάν είναι θανάσιμος κίνδυνος για εκείνους, καθώς το καθεστώς τους βασίζεται ουσιαστικά σχεδόν αποκλειστικά στην εικόνα της δύναμης.
Μετά από την εξουδετέρωση Ζαουάχρι, ο βασικός ανταγωνιστής τους στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε τις επιθέσεις. Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανέλαβε την ευθύνη για αλλεπάλληλες βομβιστικές ενέργειες εναντίον Σιιτών στην Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ενώ έπειτα πραγματοποίησαν νέα βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείων που μετέφερε Σιίτες. Άμεσα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την ασφάλεια των μειονοτήτων. Πέρα από την αδυναμία τους να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες του πληθυσμού, οι επιθέσεις του ISIS-K έδειχναν πως οι Ταλιμπάν δεν μπορούν καν να εγγυηθούν την επιβίωση των ανθρώπων.
Το ISIS-K στράφηκε απέναντι και σε μέλη των Ταλιμπάν έχοντας βρει την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με το σκοταδιστικό καθεστώς, το οποίο, βέβαια, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους θεωρεί πως το ταλιμπανικό καθεστώς δεν είναι αρκετά φονταμενταλιστικό. Σε αυτοσχέδια βομβιστική επίθεση, εξοντώθηκε ο κληρικός των Ταλιμπάν Ραχιμουλάχ Χακάνι , όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι Ταλιμπάν. Ο Χακάνι είχε εκφράσει μετριοπαθείς θέσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ταλιμπάν, ενώ είχε ταχθεί σαφώς εναντίον των τζιχανιστών του ISIS-K.
Όσο κι αν οι ταλιμπάν διατείνονται πως έχουν νικήσει το Ισλαμικό Κράτος του Χοράσαν και τις υπόλοιπες εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι ανθρώπινες απώλειες και οι συνεχείς επιθέσεις δείχνουν το αντίθετο. Πέρα από την αναξιοπιστία και την αδυναμία του καθεστώτος, το χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέδειξε τις σχέσεις των Ταλιμπάν με την αλ Κάιντα κι έδωσε το έναυσμα για να αμφισβητείται σοβαρά η δυνατότητα του καθεστώτος να επιβάλει καν μία στοιχειώδη ασφάλεια.