Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις προέτρεψε τα μέλη του ΟΠΕΚ να απορρίψουν προτάσεις για οποιαδήποτε συμφωνία υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής του COP28 για το κλίμα, η οποία στόχευε τα ορυκτά καύσιμα και όχι τις εκπομπές, σύμφωνα με το Reuters.
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέλλον των ορυκτών καυσίμων σε μια τελική συμφωνία είναι το πιο επίμαχο ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ που φιλοξενείται φέτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο ΟΠΕΚ ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι δε σχολίασε την επίσημη επικοινωνία με τις χώρες μέλη, αλλά ότι συνεχίζει να τις συμβουλεύει τους εταίρους του.
Η επιστολή αναφερόταν σε προσχέδιο του υπό διαπραγμάτευση κειμένου COP28 που δημοσιεύτηκε από το όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα στις 5 Δεκεμβρίου. Ένα διαφορετικό προσχέδιο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Το νέο προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει μια σειρά επιλογών, από τη συμφωνία σε μια «σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σύμφωνα», έως τη σταδιακή κατάργηση των «αδιάκοπων ορυκτών καυσίμων».
«Φαίνεται ότι η αδικαιολόγητη και δυσανάλογη πίεση κατά των ορυκτών καυσίμων μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο με μη αναστρέψιμες συνέπειες, καθώς το σχέδιο απόφασης εξακολουθεί να περιέχει επιλογές για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», ανέφερε η επιστολή.
Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να προτρέψω με σεβασμό όλες τις αξιότιμες χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ και τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στην CoC και τις διακεκριμένες αντιπροσωπείες τους στις διαπραγματεύσεις της COP 28 να απορρίψουν προληπτικά οποιοδήποτε κείμενο ή προσχέδιο που στοχεύει την ενέργεια, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα και όχι τις εκπομπές.
Μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών κατέχουν ήδη θέσεις που αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δεύτερη αραβική χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα μετά την Αίγυπτο το 2022 και μέλος του ΟΠΕΚ, ζήτησαν μαζί με άλλους παραγωγούς ενέργειας του Κόλπου για μια πιο ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση στην οποία τα ορυκτά καύσιμα θα διατηρούσαν ρόλο στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Ενώ οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στο Χάρτη Συνεργασίας (CoC) λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή και έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό στις κλιματικές ενέργειες, θα ήταν απαράδεκτο εκστρατείες με πολιτικά κίνητρα να θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία και το μέλλον του λαού μας».
Οι χώρες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικεντρωθούν στη γλώσσα γύρω από τα ορυκτά καύσιμα με την ελπίδα να επιτευχθεί συναίνεση πριν από την προγραμματισμένη λήξη της συνόδου κορυφής στις 12 Δεκεμβρίου.