Του Γιάννη Μαντζίκου
Είναι γνωστό ότι ο Γκι Φερχόφσταντ, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός αποτελεί το πρότυπο αυτού που ονομάζεται «Ευρωπαϊστής», ένθερμος υποστηρικτής δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
Tο Politico στην παρουσίαση του ενόψει των ευρωεκλογών χαρακτήριζε τον επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, ως «φιλελεύθερο λέοντα της Ευρώπης».
Κατά την διάρκεια των τριών σχεδόν ετών, του πολιτικού κυκεώνα που λέγεται Brexit, ο Φερχοφσταντ ως διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα, έχει στρέψει τα βέλη της κριτικής του τόσο κατά του Νάιτζελ Φάρατζ του πρώην αρχηγού του UKIP όσο και εναντίον του Μπόρις Τζόνσον πρώην Υπουργού Εξωτερικών των Συντηρητικών, δυο εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του Brexit. Για τον μεν Φάρατζ, ο οποίος έχει επανακάμψει στο πολιτικό προσκήνιο ως επικεφαλής του Brexit Party, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των Βρετανών πολιτικών να βρουν λύση στο μεγάλο τους πρόβλημα, ο Φερχοφσταντ έγραψε πριν λίγες μέρες στο twitter «ο άνθρωπος αυτός είναι ευρωβουλευτής από το 1999, όπως είπα το 2012 αποτελεί την μεγαλύτερη σπατάλη χρημάτων που έκαναν ποτέ οι πολίτες της ΕΕ και η ίδια η Ένωση». Για τον δε Τζόνσον, ο οποίος σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times πρόκειται να του ασκηθεί μήνυση από πολίτες για παραπλάνηση στο δημοψήφισμα του 2016, σχολίασε χθες «το κακό που έκανε στην χώρα του είναι ασυγχώρητο».
Πριν λίγες μέρες, ο Φερχόφσταντ βρέθηκε στην Βρετανία προκειμένου να ξεκινήσει την δική του καμπάνια για τις Ευρωεκλογές αλλά και να στηρίξει έμπρακτα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (Liberal Democrats), «το μόνο πραγματικά φιλοευρωπαϊκό κόμμα στη Βρετανία» όπως είπε. Τον συμβολισμό του ταξιδιού του, τον εξέφρασε ο ίδιος ο Βέλγος πολιτικός λέγοντας «η καταστροφή του Brexit δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά, μαχόμαστε εναντίον του λαϊκισμού και του εθνικισμού».
Στην περιοχή Κάμντεν του Λονδίνου, ο Φερχόφσταντ συναντήθηκε με τον αρχηγό του κόμματος Σερ Βινς Κέιμπλ, ο οποίος όπως και οι βουλευτές του κόμματος Change UK τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο που διαψεύδει μεν η Ντάουνινγκ Στρητ και η Τερέζα Μέι όμως δεν έχει φύγει ποτέ από τον ορίζοντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Απρίλιο έκανε λόγο για «ανατροπή του Brexit».
Την ώρα λοιπόν, που η Τερέζα Μέι αναμένεται να φέρει για μια ακόμα φορά την συμφωνία στη βρετανική βουλή, ο Φερχόφσταντ ελπίζει στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εντός Βρετανίας. Αυτό γιατί, ακόμα και αν η συμφωνία δεν περάσει, οι βουλευτές του νεοπαγούς κόμματος Change UK, αυτοί των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, καθώς και φιλοευρωπαιοι βουλευτές εντός των Συντηρητικών και των Εργατικών μπορεί να στρέψουν την χώρα προς την οδό του δεύτερου δημοψηφίσματος ή ακόμα και μονομερούς ανάκλησης του άρθρου 50, που σημαίνει πολύ απλά παραμονή στην ΕΕ...