Ο φετινός καύσωνας σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία οδήγησε σε περισσότερους από 20.000 «υπερβολικούς» θανάτους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η ανάλυση των υπερβολικών θανάτων, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων που συνέβησαν και των αναμενόμενων με βάση τις ιστορικές τάσεις, αποκαλύπτει τις απειλές που θέτει η παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, είπαν οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, κατά τους καλοκαιρινούς καύσωνες οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, οι περιοχές στη νοτιοδυτική Γαλλία έφτασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου και η Σεβίλλη και η Κόρδοβα στην Ισπανία σημείωσαν ρεκόρ 44 Κελσίου.
Η ανάλυση από την ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική κρίση.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, καταγράφηκαν 3.271 υπερβολικοί θάνατοι μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, 6,2% υψηλότεροι από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Η ανάλυση δεν υπολογίζει συγκεκριμένα τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλά ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος κατά μέσο όρο για τις ημέρες της περιόδου καύσωνα από τις ημέρες που δεν ήταν θερμικής περιόδου. Οι θάνατοι από τον Covid-19 εξαιρέθηκαν.
Στη Γαλλία, καταγράφηκαν 10.420 υπερβολικοί θάνατοι που αναφέρθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβερνητική υπηρεσία υγείας. Ένας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους, ή 2.816, συνέβη κατά τη διάρκεια ενός από τους τρεις έντονους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα. Οι υπερβολικοί θάνατοι ήταν 20% υψηλότεροι σε περιοχές όπου είχαν εκδοθεί κόκκινοι συναγερμοί για ακραίες θερμοκρασίες.
Στην Ισπανία, το υποστηριζόμενο από το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III εκτίμησε ότι υπήρξαν 4.655 θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.
Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch, υπολογίζει ότι 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.
Ένα κύμα καύσωνα το 2003 προκάλεσε περισσότερους από 70.000 «υπερβολικούς θανάτους» σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, και οδήγησε πολλές χώρες να εφαρμόσουν μέτρα όπως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, να ζητούν από τους ανθρώπους να ελέγχουν τους άλλους και να ανοίγουν κλιματιζόμενοι χώροι.
Αυτό και τα σχετικά σχέδια δράσης μπορεί να αμβλύνουν μέρος των επιπτώσεων του καύσωνα το 2022, ο αριθμός των νεκρών ήταν ακόμα «υψηλότερος από τον αναμενόμενο», δήλωσε η ερευνήτρια του καύσωνα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, Chloe Brimicombe. «Θεωρώ ότι αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος καύσωνας από το 2003», είπε στο Reuters.
Η θερμότητα μπορεί να σκοτώσει προκαλώντας θερμοπληξία, η οποία βλάπτει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες καταστάσεις όπως καρδιακή προσβολή ή αναπνευστικά προβλήματα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η Ευρώπη είχε θερμανθεί περισσότερο από διπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί.