«Να σταματήσουν να πλένουν τουαλέτες» στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στη χώρα ζήτησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τους συμπολίτες του που έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
«Λέω στους Βενεζουελάνους (…) που επιθυμούν να γλιτώσουν από την οικονομική σκλαβιά: σταματήστε να πλένετε τουαλέτες στο εξωτερικό και ελάτε να ζήσετε στην πατρίδα σας», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής επτά συμφωνιών με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν τις συμφωνίες είναι η Helios Petroleum Services του Παναμά και ο κινεζικός όμιλος Shandong Kerui.
Παράλληλα, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κατήγγειλε την κατάσταση των συμπατριωτών του που μετανάστευσαν στο Περού, όπου τους προσέλκυσε «το τραγούδι των σειρήνων» για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι, σύμφωνα με τον ίδιο, «με τον ρατσισμό, την περιφρόνηση, τις οικονομικές διώξεις και τη σκλαβιά».
Σημειώνεται πως δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας την έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση, με την κυβέρνηση Μαδούρο να καταγγέλλει ότι η μαζική έξοδος των πολιτών οφείλεται «στην εκστρατεία της δεξιάς» και ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Βραζιλία κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ διέταξε το βράδυ της Τρίτης την ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων για να «εγγυηθούν την ασφάλεια» στην Πολιτεία Χοράιμα, όπου έχουν συρρεύσει τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα.
«Εξέδωσα διάταγμα για την αποστολή (μονάδων) των ένοπλων δυνάμεων προκειμένου να εγγυηθούν την τήρηση του νόμου και της τάξης στη Χοράιμα (...) από την 29η Αυγούστου ως τη 12η Σεπτεμβρίου», τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Σκοπός είναι «να εγγυηθούμε την ασφάλεια των βραζιλιάνων πολιτών αλλά επίσης και των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που εγκατέλειψαν τη χώρα τους», πρόσθεσε.
Ο Τέμερ χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική», επέρριψε την ευθύνη για αυτήν στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο και τη χαρακτήρισε «απειλή (...) για ολόκληρη την ήπειρο».
«Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πλέον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αποτελεί απειλή για την αρμονία σε όλη την ήπειρο», υπογράμμισε ο Τέμερ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει διπλωματικά μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η μαζική έξοδος των πολιτών της Βενεζουέλας, που φεύγουν εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.
Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης το Περού στα σύνορα με τον Ισημερινό
Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε τρεις τομείς της επαρχίας Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, μετά τη μαζική άφιξη μεταναστών από τη Βενεζουέλα που φεύγουν από την πατρίδα τους λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το μέτρο ελήφθη λόγω «άμεσου κινδύνου επιπτώσεων στην υγεία και την αποκατάσταση (του πληθυσμού), που οφείλεται στην αύξηση των διεθνών μεταναστευτικών ροών με προέλευση τον βορρά», αναφέρεται στο διάταγμα που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τους τομείς Άγουας Βέρδες, Σαρουμίγια και Τούμπες, όπου χιλιάδες Βενεζουελάνοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού διέσχισαν τα σύνορα, προτού η περουβιανή κυβέρνηση επιβάλει την παρουσίαση διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP