Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο αρχιπέλαγος Μαγιότ, πέντε ημέρες μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Σίντο, για να διαπιστώσει και ο ίδιος την έκταση της καταστροφής και να προσφέρει την υποστήριξή του στους κατοίκους.
«Κάτοικοι της Μαγιότ, θα ανακάμψουμε μαζί», έγραψε στο Χ ο Μακρόν κατά την άφιξή του στο γαλλικό αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό.
Pandza ata pandza urehema.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 19, 2024
Mahorais, on va se relever ensemble.
Το αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στις 10:10 τοπική ώρα (8:10 π.μ. ώρα Παρισιού) με ολιγάριθμη αντιπροσωπεία, περίπου 20 γιατρούς, νοσηλεύτριες, επιμελητές και προσωπικό πολιτικής ασφάλειας, καθώς και τέσσερις τόνους τροφίμων και υγειονομικού υλικού.
Έπειτα από εναέρια αναγνώριση της περιοχής της καταστροφής με ελικόπτερο, ο Μακρόν μετέβη στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Μαμουτζού όπου συναντήθηκε με το νοσηλευτικό προσωπικό και με ασθενείς.
Στους διαδρόμους της παθολογικής κλινικής του μεγαλύτερου μαιευτηρίου της Γαλλίας, ηλεκτρολόγοι ασχολούνταν χθες Τετάρτη με την επισκευή των ζημιών στα δωμάτια.
«Το νοσοκομείο υπέστη μεγάλες ζημιές, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις δυσκολίες», υπογραμμίζει ο διευθυντής του, ο Ζαν-Ματιέ Ντεφούρ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στη συνέχεια «σε μια κατεστραμμένη συνοικία, όπου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» κινητοποιήθηκαν μετά τον σφοδρότερο κυκλώνα που έχει πλήξει τη Μαγιότ τα τελευταία 90 χρόνια.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέχεια θα «έχει συνομιλίες για την κατάσταση στο νησί με εκλεγμένους αξιωματούχους», προτού αναχωρήσει για το Τζιμπουτί, όπου θα μοιραστεί την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα με Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν εκεί.
Εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση
Η κατάσταση στη Μαγιότ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε επισφαλείς κατοικίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε από τον κυκλώνα.
Η καταστροφή άφησε τους κατοίκους της Μαγιότ σε ένα αποκαλυπτικό τοπίο όπου έχουν απόλυτη ανάγκη από νερό, τροφή και στέγη.
Το υπερπόντιο έδαφος υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους ανέμους που ξεπερνούσαν τα 220 χλμ την ώρα και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις πιο φτωχές συνοικίες.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχουν καταγραφεί επίσημα 31 θάνατοι και περίπου 1.400 τραυματισμοί, αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Οι αρχές έχουν ζητήσει την έναρξη «επιχείρησης αναζήτησης νεκρών», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών που τονίζει ότι « 70% των κατοίκων επλήγησαν σοβαρά».
Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση «φυσικής καταστροφής τεράστιων διαστάσεων» στο αρχιπέλαγος, κάτι που υποτίθεται ότι θα «επιτρέψει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης και τη διευκόλυνση της εφαρμογής έκτακτων μέτρων».
Αντιμέτωπη με τις τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για πάγωμα των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων στο αρχιπέλαγος στα επίπεδά τους της 13ης Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την έλευση του κυκλώνα.
Αυτό αφορά προϊόντα όπως μεταλλικό νερό, τρόφιμα και αναψυκτικά, μπαταρίες, αλλά και βασικά προϊόντα υγιεινής, καθημερινής χρήσης καθώς και ζωοτροφές.