Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας να εγκριθεί η ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων πώληση αμερικανικών F-16 και των κιτ εκσυχρονισμού τους στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για επίσημη ειδοποίηση που πρέπει να στείλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Κογκρέσο για να προχωρήσει στην πώληση. Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές πως θα το πράξει μόνο όταν ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η επιστολή της κυβέρνησης Μπάιντεν, θεωρείται πως αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα, προκειμένου να ενθαρρύνει τους γερουσιαστές και βουλευτές να εγκρίνουν την πώληση.
Η επιστολή έρχεται μετά το τουρκικό «Nαι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά. Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και έπραξε όσα της ζητήθηκαν σχετικά με το εν λόγω θέμα.
Υπενθυμίζεται πως στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ πρώτα θέλουν την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Σουηδίας και μετά η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, τονίζοντας ωστόσο, πως η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην παραλαβή του εγγράφου επικύρωσης από την Τουρκία και πως η Ουγγαρία προχωρά επίσης στη διαδικασία.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, αλλά αναγνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Σημειώνεται ότι μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.