Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραΐσι συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη σχετικά με την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που μπορούν να απειλήσουν περαιτέρω τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή τρεις μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, έχει επικρίνει δριμύτατα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα, έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και έχει υποστηρίξει νομικά βήματα ώστε το Ισραήλ να δικαστεί για γενοκτονία.
Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα αραβικά έθνη, η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική ομάδα τη Χαμάς.
Το Ιράν ηγείται αυτού που αποκαλεί Άξονα της Αντίστασης, ενός χαλαρού συνασπισμού που περιλαμβάνει τη Χαμάς και ένοπλες σιιτικές μουσουλμανικές ομάδες σε όλη την περιοχή που έχουν αντιμετωπίσει στρατιωτικά το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του και χει εκφράσει την υποστήριξή του στη Χαμάς.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ραΐσι στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον τερματισμό των «απάνθρωπων» επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
«Συμφωνήσαμε για τη σημασία της αποχής από βήματα που θα απειλήσουν περαιτέρω την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο γείτονες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη συνεργασία τους κατά των διασυνοριακών απειλών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μιλήσει με τους ομολόγους του του Ιράν και του Πακιστάν μετά την ανταλλαγή διασυνοριακών πυρών μεταξύ των γειτόνων και ζήτησε ηρεμία.
Παρά τη σκληρή ρητορική της, η Άγκυρα έχει διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, προκαλώντας επικρίσεις στο εσωτερικό και στο Ιράν.
Ο Ραΐσι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν αυτό που αποκάλεσε εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης προς τις μουσουλμανικές χώρες να διακόψουν τις οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις με το «σιωνιστικό καθεστώς».
«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ... και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση υποστηρίζουν αυτά τα εγκλήματα», είπε και πρόσθεσε πως «η διακοπή των οικονομικών και πολιτικών δεσμών με αυτό το καθεστώς μπορεί σίγουρα να έχει αντίκτυπο στο σιωνιστικό καθεστώς να σταματήσει τα εγκλήματά του».
Η Τουρκία και το Ιράν έχουν κάπως περίπλοκες σχέσεις, καθώς αντιτίθενται σε μια σειρά από ζητήματα, κυρίως στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.