Ο Πούτιν επαινεί τη δύναμη της πολεμικής οικονομίας της Ρωσίας - Άλλοι βλέπουν ένα τέχνασμα
Shutterstock
Shutterstock
CNN

Ο Πούτιν επαινεί τη δύναμη της πολεμικής οικονομίας της Ρωσίας - Άλλοι βλέπουν ένα τέχνασμα

Από την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η οικονομία της Ρωσίας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. 
Πέρυσι, η πολεμική οικονομία αναπτύχθηκε πιθανότατα ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ. Και αν ο διογκούμενος αμυντικός προϋπολογισμός έχει περιορίσει άλλες δαπάνες, αυτό είναι μόνο προσωρινό.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία στέλνουν ένα μήνυμα στο ακροατήριο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δήλωσε η Ελίνα Ριμπακόβα, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πέτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά. Προς το ρωσικό κοινό: «Είμαστε ακόμα όρθιοι». Προς τους συμμάχους της Ουκρανίας: «Μπορούμε να σας ξεπεράσουμε».

Η προβολή της εικόνας της οικονομικής δύναμης της Ρωσίας έχει συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Ορισμένοι στη Δύση έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους υποστηρικτές της Ουκρανίας - και απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απλά «λογιστικά εμπόδια» - λειτουργούν καθόλου. Εάν δεν λειτουργούν, γιατί να ασχοληθούν;

Αλλά άλλοι ειδικοί λένε ότι αυτή η εικόνα ανθεκτικότητας είναι μια οφθαλμαπάτη - μια εικόνα που επιμελήθηκε προσεκτικά το Κρεμλίνο για να κάνει τους αντιπάλους του να πιστεύουν ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι σε καλή κατάσταση. Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στην τρίτη επέτειό του, αυτή η μάσκα αρχίζει να καταρρέει.

Για να εξηγήσουν τη φαινομενική οικονομική ισχύ της Ρωσίας, οι αναλυτές έχουν στραφεί στη μεταφορά. Ορισμένοι έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση «με στεροειδή», για να περιγράψουν την ανάπτυξη που είναι ταχεία, αλλά αφύσικη και μη βιώσιμη.

«Στεροειδή» είναι μια καλή φράση, αλλά εξακολουθεί να παράγει κάποιους μυς. Δεν θα το αποκαλούσα αυτό μυς», δήλωσε η Ριμπάκοβα στο CNN

Η Ρωσία μπορεί σύντομα να νιώσει τον πόνο μετά το πάρτι. Ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ρωσική οικονομία φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της να παράγει, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 21% τον Οκτώβριο, σε υψηλό δύο δεκαετιών.

Υπογράφοντας έναν καταιγισμό εκτελεστικών διαταγμάτων κατά την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι ένα σημάδι ότι η χώρα βρίσκεται σε «μεγάλο πρόβλημα» και ότι ο Πούτιν «καταστρέφει τη Ρωσία με το να μην κάνει συμφωνία» για την Ουκρανία.

Οι ενδείξεις αυτού του προβλήματος περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των νέων κυρώσεων, την επίμονη έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα σημάδια μιας πιστωτικής φούσκας. Παρά τα πρόσφατα κέρδη στο πεδίο της μάχης, οι αναλυτές λένε ότι τα επιδεινούμενα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να φέρουν τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νωρίτερα από το αναμενόμενο και μπορεί να καταστήσουν την ανακούφιση από τις κυρώσεις ένα πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη Δύση.

Σκιώδης προϋπολογισμός

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Κρεμλίνο έκανε εκτεταμένη χρήση μιας στρατηγικής γνωστής ως «αντανακλαστικός έλεγχος», που αποσκοπεί στη διαμόρφωση των αντιλήψεων ενός αντιπάλου με τρόπο που να οδηγεί τον αντίπαλο -στην προκειμένη περίπτωση, τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας- να επιλέγει ενέργειες που ωφελούν τη Ρωσία.

Τα όπλα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Κάθε φορά που η Δύση εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει νέα τεχνολογία στην Ουκρανία - πρώτα, σύγχρονα άρματα μάχης, μετά μαχητικά αεροσκάφη, μετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς - το Κρεμλίνο προειδοποιούσε για τρομερές συνέπειες, που ενδεχομένως να περιλάμβαναν πυρηνικό πλήγμα. Αυτό έχει επιβραδύνει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, ωφελώντας τη Μόσχα.

Και έτσι, βοηθάει να υπερηφανεύεται κανείς για την οικονομική ισχύ της Ρωσίας. Στη μαραθώνια ετήσια συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται «παρά τα πάντα», ξεπερνώντας την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η οικονομική ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία έχουν γίνει τα «ατού του Πούτιν», έγραψε πρόσφατα η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center.

Όμως, αυτοί οι πρωτοσέλιδοι αριθμοί κρύβουν ανησυχητικές τάσεις. Η Ρωσία κρύβει το πραγματικό κόστος του πολέμου της χρησιμοποιώντας ένα σκιώδες «σύστημα χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού», σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Κρεγκ Κένεντι, συνεργάτη του Κέντρου Davis για Ρωσικές και Ευρασιατικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ενώ ο «ιδιαίτερα ελεγχόμενος» αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας παραμένει σε βιώσιμα επίπεδα, υπήρξε μια παράλληλη και «σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένη» αύξηση του εταιρικού δανεισμού. Αυτά τα δάνεια φαίνονται ιδιωτικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι συγκαλυμμένες κρατικές δαπάνες, έγραψε ο Κένεντι.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 - τη δεύτερη ημέρα της εισβολής πλήρους κλίμακας - η Ρωσία θέσπισε νόμο που εξουσιοδοτεί το κράτος να αναγκάσει τις τράπεζες να δανείζουν σε επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες για τον πόλεμο με όρους που θέτει το κράτος, σημείωσε.

Μεταξύ των μέσων εκείνου του έτους και των τελών του 2024, η Ρωσία είδε μια «ανώμαλη» αύξηση της ιδιωτικής πίστωσης κατά 71%, κατά ένα ποσό ίσο με το 19,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, σύμφωνα με τον Κένεντι. Ο ίδιος εκτιμά ότι έως και το 60% αυτών των δανείων (έως και 237,12 δισ. ευρώ) δόθηκαν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο. «Πρόκειται για δάνεια που το κράτος υποχρέωσε τις τράπεζες να χορηγήσουν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο και είναι σε μεγάλο βαθμό μη φερέγγυες, με ευνοϊκούς όρους», έγραψε.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία ξοδεύει σχεδόν διπλάσια ποσά για τον πόλεμο από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σημείωσε ο Κένεντι.

Το σύστημα χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη πιστωτική κρίση, προειδοποίησε, σε μεγάλο βαθμό με την επιβολή μεγάλου φορτίου χρέους σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο και είναι πιθανό να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να κατακλύσουν οι τράπεζες με «ένα κύμα τοξικού χρέους».

Η νευρικότητα των αποταμιευτών

Η ανάλυση του Κένεντι προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων. Ένα σχόλιο των Financial Times ανέφερε ότι δείχνει ότι ο Πούτιν κάθεται πάνω σε μια «ωρολογιακή οικονομική βόμβα».

Άλλοι είναι πιο συγκρατημένοι. Ο Prokopenko και ο Alexander Kolyandr, μελετητής στο Center for European Policy Analysis, αμφισβήτησαν επίσης ορισμένα από τα ευρήματα του Κένεντι, γράφοντας αυτόν τον μήνα ότι οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση είναι «υπερβολικοί».

Ο Tymofiy Mylovanov, επικεφαλής της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου και πρώην υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, αλλά όχι απαραίτητα καταστροφικά.

«Οι συνθήκες για μια κρίση υπάρχουν - αλλά υπάρχει η αφορμή;» δήλωσε στο CNN.

Ένα τέτοιο έναυσμα θα μπορούσε να είναι ο πανικός μεταξύ των απλών Ρώσων, οι οποίοι γνωρίζουν πώς είναι να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις τους. Αν πιστέψουν ότι οι καταθέσεις τους κινδυνεύουν, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τραπεζικές φυγές.

Από το φθινόπωρο, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να παγώσει τις καταθέσεις των πελατών, οι οποίες έχουν διογκωθεί καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να επωφεληθούν από τα υψηλά επιτόκια. Η Τράπεζα της Ρωσίας χαρακτήρισε την ιδέα «παράλογη». Αλλά αυτό έχει κάνει ελάχιστα για να καθησυχάσει τους Ρώσους, δήλωσε ο Mylovanov.

«Το γεγονός ότι το συζητούν είναι σημάδι προβλήματος», είπε. «Δεν μπορούν να μην μιλούν γι' αυτό».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του κόμματος του Νέου Λαού της Ρωσίας, Αλεξέι Νετσάγιεφ, πρότεινε νέο νόμο για να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα να δεσμεύει τις καταθέσεις των πελατών χωρίς τη συγκατάθεση της Δούμας.

Ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ορισμένοι εκφράζουν αμφιβολίες για τη διοικητή της, Elvira Nabiullina. Αν και της πιστώθηκε η διάσωση της οικονομίας στην αρχή του πολέμου, ορισμένοι από τη ρωσική ελίτ έχουν στραφεί έκτοτε εναντίον της. Ο επικεφαλής του κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec δήλωσε ότι το υψηλό βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας εμποδίζει τις εξαγωγές, ενώ ο πρόεδρος του πετρελαϊκού γίγαντα Gazprom Neft δήλωσε ότι η ακριβή πίστωση θα μπορούσε να επηρεάσει τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην πετρελαϊκή βιομηχανία, εγείροντας «σοβαρές ανησυχίες».

Ακόμη και ο Πούτιν, μακροχρόνιος υποστηρικτής της Nabiullina, διατύπωσε ένα υποτονικό παράπονο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο τέλος του έτους, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει άλλα μέσα εκτός από την αύξηση των επιτοκίων και να είχε ενεργήσει «πιο αποτελεσματικά και σε προγενέστερο στάδιο».

Αντίθετοι άνεμοι

Ακόμη και χωρίς πιστωτική κρίση, η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς αντίξοους ανέμους το 2025.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8% το 2024, αλλά προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,4% φέτος.

Ο Πούτιν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι «η ποσότητα των προϊόντων δεν έχει αυξηθεί όσο η κατανάλωση» - μια κλασική συνταγή για αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 9,5% πέρυσι, από 7,4% το 2023. Ορισμένα σούπερ μάρκετ κλείδωσαν το βούτυρο σε ντουλάπια για να αποτρέψουν τις κλοπές.

Αν και οι μισθοί είναι αυξημένοι, αυτό αντανακλά τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ο Πούτιν υπερηφανεύεται για το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ρωσίας που αποτελεί ρεκόρ, 2,3%, αλλά αυτό το ξίφος είναι δίκοπο μαχαίρι. Χαμηλή ανεργία σημαίνει υψηλότερους μισθούς, καθώς οι ρωσικές εταιρείες - που στερούνται 1,6 εκατομμύρια ειδικευμένους εργαζόμενους - πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό.

Ο πόλεμος έχει παίξει ρόλο στην έλλειψη εργατικού δυναμικού: Ο κορυφαίος στρατηγός της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Σίρσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποστεί περισσότερες από 434.000 απώλειες πέρυσι - 150.000 από τους οποίους σκοτώθηκαν στη μάχη. Και από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες από 800.000 απώλειες, σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις της Ουκρανίας. Οι εκτιμήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι ελαφρώς χαμηλότερες από την ουκρανική καταμέτρηση. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς.

Η Ρωσία θα μπορούσε να το αντισταθμίσει αυτό με την ενθάρρυνση της μετανάστευσης, αλλά οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία - που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για να καλύψουν τα κενά στο εργατικό δυναμικό - έχουν αντιμετωπίσει αυξανόμενη ξενοφοβία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία που υποδαύλισαν τις εθνοτικές εντάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δυτικές κυρώσεις αρχίζουν να προκαλούν σοβαρό πόνο. Μια δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες της στόχευσε τον «σκιώδη στόλο» της Μόσχας - τα γερασμένα πετρελαιοφόρα που χρησιμοποιήθηκαν για να αποφύγουν προηγούμενες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας. Δεκάδες από αυτά τα πλοία έχουν ρίξει άγκυρα σε όλο τον κόσμο, μη μπορώντας να δέσουν και να ξεφορτώσουν λόγω των νέων μέτρων. Η Κίνα και η Ινδία - των οποίων οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία βοήθησαν στη χρηματοδότηση του πολέμου της - φέρονται να αναζητούν άλλους προμηθευτές.

Η άρνηση του Κιέβου να ανανεώσει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου που επέτρεπε στο ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της Ουκρανίας θα κοστίσει στη Gazprom έως και 4,76 δισ. ευρώ ετησίως σε πωλήσεις, ανέφερε το Reuters. Ο ενεργειακός κολοσσός εμφάνισε ζημίες σχεδόν 6,67 δισ. ευρώ το 2023 -την πρώτη του ζημία εδώ και σχεδόν 25 χρόνια- και εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας. Λιγότερα χρήματα για την Gazprom σημαίνει λιγότερα για το πολεμικό ταμείο της Ρωσίας.

Η αυξανόμενη οικονομική πίεση κάνει το κοινωνικό συμβόλαιο της Ρωσίας να τρίζει, δήλωσε ο Prokopenko, ο υπότροφος του Carnegie.

«Ο πληθυσμός δεν περιμένει πλέον δικαιοσύνη από το Κρεμλίνο- αντίθετα, περιμένει οικονομική στήριξη», δήλωσε στο CNN.

Με την υποστήριξη αυτή να «μειώνεται» - καθώς οι πολεμικές δαπάνες κατατρώγουν τους προϋπολογισμούς για άλλες υπηρεσίες - η Προκοπένκο προειδοποίησε ότι υπάρχει πλέον «σαφής απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών του πληθυσμού και της ικανότητας του Κρεμλίνου να τις εκπληρώσει».

Η Μόσχα δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και την κανονική οικονομία ταυτόχρονα με τη διατήρηση της ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας, είπε. Αν και το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής παραποιήσει και τα τρία, κάτι μπορεί σύντομα να πρέπει να δώσει.