Η επίσκεψη της Αμερικανίδας Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Έκτοτε το Πεκίνο έχει αυξήσει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από το νησί, δείχνοντας ταυτόχρονα τη διεύρυνση της επιρροής του σε όλη την περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους.
Η απαγόρευση εισόδου των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια των Νήσων του Σολομώντα ενδεχομένως να ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία στη Ουάσιγκτον. Οι αρχές στην Ονιάρα τυπικά ζήτησαν μία νέα διαδικασία για την έγκριση του ελλιμενισμού των ξένων πλοίων, αλλά είναι σαφές πως πίσω από την απόφαση της κρύβεται η προσέγγιση της με το Πεκίνο.
Λίγο καιρό, οι Νήσοι του Σολομώντα είχαν υπογράψει μία συμφωνίας ασφαλείας με την Κίνα, δίνοντας στρατιωτική πρόσβαση στο Πεκίνο καθώς και πρόσβαση στα κινεζικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της χώρας. Το ιδεατό του αυταρχικού αποτελεσματικού κράτους, που προωθεί το Πεκίνο, λειτουργεί ελκυστικά για αρκετά κράτη της περιοχής, καθώς οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν στους μικρότερους εταίρους τους, εξελιγμένα μέσα για τη διασφάλιση της τάξης.
Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φροντίσει να στηρίξουν τις σχέσεις τους με τις περιφερειακές δυνάμεις, που μπορεί να αναχαιτίσουν την κινεζική ισχύ, από την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία. Μία παράπλευρη συνέπεια της επίσκεψης Πελόζι ήταν πως έδειξε στους συμμάχους των Αμερικανών πως υπάρχει σημαντική διάθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν στην περιοχή και να διατηρήσουν την παρουσία της. Η στάση της Νότιας Κορέας απέναντι στην Κίνα για παράδειγμα θα ήταν ενδεχομένως διαφορετική, εάν δεν υπήρχε η επιβεβαίωση της αμερικανικής δέσμευσης.
Αντίστοιχα, η Ταϊβάν αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αντισταθεί στις επιταγές της Κίνας, όσο υπάρχει η αίσθηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν στον ορίζοντα. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν με τις προειδοποιητικές βολές που εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός κινεζικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σε ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κίνας για πρώτη φορά. Για αυτό τον λόγο άλλωστε διαμαρτύρεται το Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας πως οι αμερικανικές κινήσεις δίνουν αέρα στα πανιά της Ταϊπέι.
Αν και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στις φωνές του Πεκίνου, αυτό δεν σημαίνει πως κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Για πρώτη φορά μετά από καιρό, αποφασίστηκε δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία να ασκήσουν το δικαίωμα διέλευσης του από το στενό της Ταϊβάν και να πλεύσουν σε διεθνή ύδατα.
Η Ουάσιγκτον θέλει να καταστήσει σαφές πως είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Από τη στιγμή της απόσυρσης τους από το Αφγανιστάν, η προσοχή των αμερικανικών δυνάμεων έχει στραφεί προς τον ειρηνικό και την αναχαίτηση της εξάπλωσης της κινεζικής επιρροής.
Για το κομμουνιστικό καθεστώς ωστόσο αυτές οι κινήσεις αποτελούν κόκκινο πανί, καθώς το Πεκίνο θεωρεί την περιοχή ως ζώνης αποκλειστικής επιρροής. Άλλωστε, ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε πως έθεσε υπό παρακολούθηση τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν. Είναι εμφανές πως η Κίνα δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί την αμερικανική οπτική, ενώ οι φιλοδοξίες της Κίνας φτάνουν πολύ παραπάνω από την Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα.