Ο τζόγος του Πούτιν με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Ο τζόγος του Πούτιν με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τα τεκταινόμενα στον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, το Κρεμλίνο φαίνεται να κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία. Η πλήρης ενθυλάκωση του σταθμού στη Ρωσία αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς στόχους του Πούτιν, τη στιγμή που οι συγκρούσεις στη γύρω περιοχή έχουν ενεργοποιήσει τον συναγερμό για ένα πυρηνικό δυστύχημα.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση του στο Ντονέτσκ, προσπαθώντας να καταλάβουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, ξεδιπλώνεται το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία. Έχοντας φέρει υπό την κατοχή του ένα σημαντικό μέρος της νότιας Ουκρανίας κι έχοντας αποκόψει το Κίεβο από την Αζοφική θάλασσα, ο επόμενος στόχος είναι ο στραγγαλισμός της ουκρανικής επικράτειας που δεν κατέχει και η νομιμοποίηση των κατεχόμενων εδαφών. Για να το καταφέρει αυτό, ο έλεγχος της πλήρους λειτουργίας του σταθμού της Ζαπορίζια αποτελεί βασικό συστατικό.

Εξ αρχής, η σύνδεση της κατεχόμενης Κριμαίας με τη Ρωσία, ώστε να είναι δυνατή η τροφοδότηση της με βασικά αγαθά από ξηράς αποτέλεσε ένα από τα βασικά κίνητρα της εισβολής που αποφάσισε ο Πούτιν την 24η Φεβρουαρίου. Τώρα το Κρεμλίνο αναζητεί μία μόνιμη λύση για την παροχή της ενέργειας τόσο στην Κριμαία, όσο και στις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Χέρσωνα.

Η Μόσχα αρνήθηκε την πρόταση του Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχοντας μάλλον κατά νου τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή της Ζαπορίζια είναι απαραίτητη για τον ρωσικό σχεδιασμό της κατάληψης όλο και περισσότερο εδαφών στην Ουκρανία, με πρώτο κι άμεσο στόχο το Ντονέτσκ, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Ντονμπάς.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δημοσιοποίησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει το σταθμό της Ζαπορίζια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για να τον προσαρτήσει στο ρωσικό δίκτυο. Αν υπό ρωσική κατοχή, ο πυρηνικός σταθμός ακόμα συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς, με μειωμένη ωστόσο παραγωγή.

Εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε μία τόσο επικίνδυνη ενέργεια, ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι τεράστιος. Μπορεί η Μόσχα να επαναλαμβάνει πως προσκαλεί τους παρατηρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να επιθεωρήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο, ωστόσο μία τέτοια κίνηση είναι απίθανο θα γίνει δεκτή διεθνώς. Κατά συνέπεια, η Ρωσία ενδεχομένως να διακινδυνεύσει να το κάνει μόνη της.

Βέβαια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί πως η Ρωσία έχει την τεχνογνωσία από τον καιρό που η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης και είναι καθ’ όλα ικανή να το διαχειριστεί. Εφόσον τα καταφέρει, θεωρεί πως θα έχει επιλύσει το πρόβλημα παροχής ενέργειας στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, για τα οποία σχεδιάζει τον Σεπτέμβριο τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτητοποίηση ή την προσάρτηση τους στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού από το ουκρανικό δίκτυο, θα αυξήσει την πίεση στο Κίεβο, καθώς θα μειώσει σημαντικά την τροφοδοσία της χώρας σε ενέργεια. Απομένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι του Κρεμλίνου με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που απειλεί πλέον όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια