Του Γιάννη Μαντζίκου
O Mπόρις Τζόνσον μπορεί μεν να υπέβαλε στις Βρυξέλλες «εποικοδομητικές και λογικές» προτάσεις, οι οποίες αποτελούν σύμφωνα με τον ίδιο σημαντικές υποχωρήσεις εκ μέρους της Βρετανίας και συνιστούν εναλλακτική λύση για του backstop, παράλληλα όμως προετοιμάζει το έδαφος για κάθε σενάριο.
Το σχέδιο του προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, όπως και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η βρετανική επαρχία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, περιλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων, με την θέσπιση «ρυθμιστικής ζώνης» στο νησί της Ιρλανδίας, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.
Κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικών είπε «αν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία εξαιτίας μίας τεχνικής ουσιαστικά συζήτησης για την ακριβή φύση των μελλοντικών τελωνειακών ελέγχων, όταν η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, τότε ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι η μόνη εναλλακτική είναι το no deal».
Όπως όμως σημειώνει το Bloomberg σε ανάλυση του «το διακύβευμα πια δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά αποκλειστικά πολιτικό». Αυτό επεσήμανε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λιο Βαράντκαρ ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι για την χώρα του «η συζήτηση δεν είναι τεχνική».
Στην Ιρλανδία το κλίμα είναι αρνητικό καθώς τα μέσα ενημέρωσης αλλά και η κυβέρνηση θεωρούν ότι «ο Τζόνσον άφησε την διαπραγμάτευση στους σκληρούς του κόμματος οι οποίοι θέλησαν να ικανοποιηθούν μόνο οι Ενωτικοί της Βορείου Ιρλανδίας (DUP)». Μια άλλη αρνητική διάσταση δίνει η Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας της οποίας ο διευθυντής Ίγον Κόνολι λέει «οι πολυαναμενόμενες προτάσεις του πρωθυπουργού είναι τρομερά απογοητευτικές. Είναι σαφές ότι δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Βόρειας Ιρλανδίας».
Από πλευράς Ε.Ε., αρκετοί διπλωμάτες ωστόσο συμμερίζονται την ανησυχία του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος περιορίστηκε σε ένα λακωνικό σχόλιο του τύπου «υπάρχει βελτίωση, δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε συμφωνία». Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φροντίζουν να μην κλείσουν την πόρτα στον Τζόνσον διότι σε αυτή τη περίπτωση, πολλοί θεωρούν ότι θα του έχουν κάνει ένα μεγάλο δώρο. Αντίθετα με τους άλλους δύο θεσμούς της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο φάνηκε να τηρεί σκληρότερη στάση απορρίπτοντας το σχέδιο.
Αν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα επιθυμεί ο Τζόνσον τότε φέρεται είναι έτοιμος να κατηγορήσει τις Βρυξέλλες και το κοινοβούλιο ότι «απεργάζονται σχέδιο ενάντια στη θέληση του λαού», δηλαδή το Brexit. Το ενδεχόμενο αυτό καλλιεργείται ήδη σε μερίδα του Βρετανικού τύπου αλλά κυρίως στη βάση του κόμματος στην οποία έκανε την απαραίτητη προεργασία ο Τζόνσον κατά το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Πολλοί άλλωστε αναλυτές στη Βρετανία κάνουν λόγο ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: τις εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά.
AP Photo/Kirsty Wigglesworth