Τη συνέχιση στης στήριξής τους στην Ουκρανία επανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον οικοδεσπότη Εμμανουέλ Μακρόν να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σήμερα, αρκετές χώρες δήλωσαν ότι ένα τέτοιο θέμα δεν τίθεται προς συζήτηση προς ώρας, ενώ άλλες είπαν ρητά πως δεν θα παρεκκλίνουν από τη θέση τους για μη αποστολή στρατευμάτων ή πυρομαχικών.
Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η «Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε καμία απόφαση για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως [...] χερσαίων στρατευμάτων. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό».
Σήμερα, το Κρεμλίνο απάντησε στη δήλωση του Γάλλου ηγέτη, προειδοποιώντας ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν οι συμμαχικές χώρες αποφασίσουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δεν άργησε να σχολιάσει το ΝΑΤΟ, με αξιωματούχο της Συμμαχίας να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία».
«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Gonzalo Fuentes/Pool via AP
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες από το Παρίσι ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ήταν μεταξύ των 25 περίπου Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στη διάσκεψη. Ο Ντούντα είπε ότι η πιο έντονη συζήτηση αφορούσε το αν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία και «δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα. Οι απόψεις διίστανται εδώ, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις».
Ο Γερμανός καγκελάριος απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, δηλώνοντας, ότι «για άλλη μια φορά, σε μια πολύ καλή συζήτηση, συζητήθηκε ότι αυτό που συμφωνήθηκε από την αρχή μεταξύ μας και ισχύει και για το μέλλον, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα έχουν στείλει εκεί από ευρωπαϊκές χώρες ή κράτη του ΝΑΤΟ».
Ωστόσο, ο Σολτς είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται τώρα πρόθυμοι να προμηθευτούν όπλα από τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης με στόχο την «επιτάχυνση» της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Gonzalo Fuentes/Pool via AP
Άλλες χώρες ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Η υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της Ρωσίας δεν περιλαμβάνει την αποστολή ευρωπαϊκών ή νατοϊκών στρατευμάτων εκεί, δήλωσε την Τρίτη το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. «Από τη ρωσική επίθεση πριν από δύο χρόνια, υπάρχει πλήρης ενότητα μεταξύ όλων των συμμάχων στην υποστήριξη του Κιέβου. Αυτή η υποστήριξη δεν περιλαμβάνει την παρουσία στρατευμάτων από ευρωπαϊκά ή νατοϊκά κράτη στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε η ανακοίνωση.
Άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν σχέδια να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη στάση αυτή, δήλωσε την Τρίτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο. «Ακούμε και βλέπουμε τις ειδήσεις σχετικά με τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Παρίσι. Η στάση της Ουγγαρίας είναι σαφής και ακλόνητη: δεν είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε ούτε όπλα ούτε στρατεύματα στην Ουκρανία», ανέφερε.
Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν επίσης πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μακρόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είπαν πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους.
«Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα.
Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας».
Εξ άλλου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και πως επίσης δεν υπάρχουν σχέδια το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε επισημάνει πρώτος πριν από τη συνάντηση του Παρισιού πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέπτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση, προειδοποιώντας πως αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ