Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται από χθες το πρωί σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Σιβηρίας ενώ η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι πιθανότατα το πρωινό του τσάι ήταν δηλητηριασμένο.
Το πρακτορείο Reuters συγκέντρωσε προηγούμενες περιπτώσεις όπου αντίπαλοι του Κρεμλίνου έπεσαν θύματα δηλητηρίασης, υπήρξαν υποψίες ότι δηλητηριάστηκαν ή κατήγγειλαν δόλο αφού αρρώστησαν ξαφνικά.
Σεργκέι Σκριπάλ
Πρώην διπλός πράκτορας που έδωσε μυστικά στις βρετανικές υπηρεσίες. Ο Σκριπάλ, 66 ετών, και η κόρη του Γιούλια, 33, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι, τον Μάρτιο του 2018.
Τους μετέφεραν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τους είχαν δηλητηριάσει με Novichock, έναν νευροτοξικό παράγοντα που δημιούργησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης τις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ρόλο στη δηλητηρίαση και κατηγορεί την Βρετανία για αντιρωσική υστερία.
Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα
Ο Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι πιστεύει πως έγιναν εναντίον του απόπειρες με δηλητήριο το 2015 και το 2017. Αργότερα, σε γερμανικό εργαστήριο, βρέθηκαν στο αίμα του αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, χαλκού, μαγγανίου και ψευδάργυρου, σύμφωνα με την ιατρική αναφορά στην οποία είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters. Η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Αλεξάντερ Λιτβινένκο
Ο πρώην πράκτορας της KGB και αυστηρός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πέθανε σε ηλικία 43 ετών, το 2006, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, αφού ήπιε τσάι δηλητηριασμένο με πολώνιο-210, ένα σπάνιο και ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο.
Η Βρετανική έρευνα κατέληξε το 2016 στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν είχε εγκρίνει τη δολοφονία. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Σύμφωνα με έρευνα των βρετανικών αρχών, η δολοφονία πιθανότατα σχεδιάστηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, που έχει διαδεχθεί την KGB.
Ο Λιτβινένκο είχε ζητήσει άσυλο στην Βρετανία ακριβώς έξι χρόνια προτού δηλητηριαστεί.
Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι
Ο 44χρονος Ρώσος βρέθηκε νεκρός κοντά στην πολυτελή κατοικία του έξω από το Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2012.
Ο Περεπιλίτσνι είχε αναζητήσει καταφύγιο στην Βρετανία το 2009, αφού είχε παράσχει πληροφορίες σε Ελβετούς ερευνητές για να ελέγξουν Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονταν σε απάτες. Ο αιφνίδιος θάνατός του προκάλεσε υποψίες για πιθανή δολοφονία.
Παρά τις υποψίες, η βρετανική αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο δολοφονίας, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
Βίκτορ Γιουσένκο
Ο Γιουσένκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή στην Ουκρανία, δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2004, στις οποίες θα αντιμετώπιζε, ως φιλοευρωπαϊστής, τον πρωθυπουργό της χώρας και σύμμαχο της Μόσχας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Δήλωσε ότι δηλητηριάστηκε σε δείπνο που είχε έξω από το Κίεβο με αξιωματούχους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι στον οργανισμό του τα επίπεδα διοξίνης ήταν 1.000 πάνω από το φυσιολογικό. Το πρόσωπο και το σώμα του παραμορφώθηκαν από τη δηλητηρίαση και αναγκάστηκε να υποστεί δεκάδες επεμβάσεις.
Κέρδισε στις εκλογές, που χρειάστηκε να επαναληφθούν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε τα αποτελέσματα που ανακήρυσσαν νικητή τον Γιανούκοβιτς, εν μέσω διαδηλώσεων που ονομάστηκαν «Πορτοκαλί Επανάσταση».
Γκεόργκι Μαρκόφ
Βούλγαρος συγγραφέας, δημοσιογράφος και επικριτής της τότε κομουνιστικής ηγεσίας της χώρας του που αυτομόλησε στη Δύση το 1969, ο Μαρκόφ πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1978, αφού ένιωσε ένα έντονο τσίμπημα στον μηρό του περιμένοντας ένα λεωφορείο στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μαρκόφ κοίταξε πίσω του και είδε έναν άντρα να μαζεύει μια ομπρέλα που είχε πέσει στο έδαφος. Ο άντρας μουρμούρισε «συγγνώμη» προτού απομακρυνθεί.
Ο Μαρκόφ πέθανε αργότερα, πιθανότατα από δηλητηρίαση με ρικίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο. Οι αντιφρονούντες κατηγόρησαν την KGB για τη δολοφονία.