Οι εκρήξεις στις αεροπορικές βάσεις Ενγκελς και Τζαγκίλεβο, βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας ανέδειξαν τις διάφορές στη συμμαχία της Ουκρανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο κι αν αποδειχθεί πως αποτελεί ένα ουκρανικό χτύπημα που βασίζεται σε ένα στέρεο στρατηγικό σκεπτικό, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί αλλά και να αποτρέψει κατηγορίες για διαιώνιση του πολέμου.
Τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το πασίγνωστο περιοδικό Time των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν φαίνεται να απολαμβάνει την ίδια δημοφιλία στο πολιτικό σύστημα και στο αμερικανικό κατεστημένο. Όσο κι η συμμαχία Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει στενή, οι απαιτήσεις και οι ενέργειες του Κιέβου φαίνεται να προβληματίζουν την Ουάσινγκτον.
Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος για μία σύγκρουση μαζί του άνευ όρων. Αυτό έδειξε η αμερικανική αντίδραση, στις εκρήξεις σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία, που ενδεχομένως να σηματοδοτούν τη στροφή της Ουκρανίας σε προληπτικά χτυπήματα, στην καρδιά του αντιπάλου.
Ακόμα και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν ουκρανικά χτυπήματα στην επικράτεια της Ρωσίας. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παρασυρθούν σε έναν πόλεμο δίχως τέλος. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει πως δεν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας. Άλλωστε η Ουάσιγκτον κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, ο στόχος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είναι ακριβώς το αντίθετο, να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διαμάχη ώστε να εντείνουν την υποστήριξη τους και να μπορέσει η Ουκρανία να ανταπεξέλθει στις ρωσικές επιθέσεις. Από την Ουάσιγκτον, πάντως έχουν ξεκαθαρίσει στον Ζελένσκι πως το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν είναι πρόθυμο να υποστηρίξει έναν πόλεμο που δεν θα φαίνεται πως μπορεί να τελειώσει. Παρόμοιο φαίνεται να είναι το κλίμα και εντός του κόλπου των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από λίγες ημέρες όπου απέρριψαν κατηγορηματικό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Για τους Ουκρανούς πάντως, η δυνατότητα να προβάλουν τις επιθετικές δυνατότητες τους είναι πολύ σημαντική αυτή την περίοδο, που αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιούνται στη σημαντική πόλη του Μπαχμούτ στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ. Η προσπάθεια ωστόσο αυτή του Κιέβου ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, ενώ η Ρωσία στοχεύει στις ουκρανικές υποδομές που παράγουν ενέργεια, τώρα που ο χειμώνας ξεκίνησε για τα καλά στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμείνουν στην άρνηση του να μεταφέρουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιο προηγμένα drones, παρά τις συνεχόμενες αιτήσεις της Ουκρανίας. Η τροποποίηση των πυραυλικών συστημάτων HIMARS για να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τοποθεσίες βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους είναι ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Απομένει να δούμε εάν οι πρόσφατες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε μείωση του εξοπλισμού που διαθέτουν οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ως πρώτο βήμα για να σταματήσει η συζήτηση πως οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.