Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες των χωρών που διαπραγματεύονται μια παγκόσμια συνθήκη για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, καθώς απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα. Περισσότερα από 100 έθνη θέλουν να περιορίσουν την παραγωγή, ενώ κάποιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ήταν διατεθειμένες να στοχεύσουν μόνο στα πλαστικά απόβλητα.
Η πέμπτη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ (INC-5) που είχε ως στόχο να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, επρόκειτο να είναι η τελευταία.
Ωστόσο, οι χώρες εξακολουθούσαν να απέχουν πολύ από το βασικό πεδίο εφαρμογής μιας συνθήκης και μπόρεσαν να συμφωνήσουν μόνο στην αναβολή των βασικών αποφάσεων και στην επανάληψη των συνομιλιών σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επίμονες αποκλίσεις», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, στα θέματα που προκάλεσαν διχασμό περιλαμβάνονται η επιβολή ανώτατου ορίου στην παραγωγή πλαστικών, η διαχείριση των πλαστικών προϊόντων και των χημικών ουσιών που προκαλούν ανησυχία, καθώς και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να βοηθηθούν να εφαρμόσουν τη συνθήκη.
Η πρόταση του Παναμά, η οποία υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 100 χώρες, θα δημιουργούσε μια πορεία για έναν παγκόσμιο στόχο μείωσης της παραγωγής πλαστικών, ενώ μια άλλη πρόταση δεν περιελάμβανε ανώτατα όρια παραγωγής.
Σε ένα αναθεωρημένο έγγραφο που κυκλοφόρησε την Κυριακή από τον πρόεδρο της συνόδου Luis Vayas Valdivieso, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συνθήκης, ήταν εμφανείς οι διαφωνίες στα ευαίσθητα ζητήματα.
Ένας μικρός αριθμός χωρών που παράγουν πετροχημικά προϊόντα, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στις προσπάθειες μείωσης της παραγωγής πλαστικού και προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις.
Αν είχαν ξεπεραστεί αυτές οι διαφωνίες, η συνθήκη θα αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Η αναβολή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ταραχώδη ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Στο Μπακού, οι χώρες έθεσαν ένα νέο παγκόσμιο στόχο για την κινητοποίηση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος, μια συμφωνία που θεωρείται εξαιρετικά ανεπαρκής από τα μικρά νησιωτικά κράτη και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.