Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Αυτή τη χώρα ποιος θα την πάρει; Και ποιος θα τη διαφεντέψει; Οι ΗΠΑ ή η Ρωσία; Ο Ερντογάν ή ο Άσαντ; Η Τεχεράνη ή το Παρίσι; Το σίγουρο είναι πως άλλοι έρχονται και άλλοι φεύγουν από τη Συρία, όλοι βομβαρδίζουν παίρνοντας όρκους στο όνομα του λαού της, αλλά τελικά αυτός αποδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος, πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και γίνεται πρόσφυγας για να γλιτώσει.
Από χθες το βράδυ, σε κάθε περίπτωση, νέα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν στη μεγάλη εικόνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ξαφνικά την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει γαλλικά στρατεύματα στη χώρα για να στηρίξει τους Κούρδους και να καλύψει το κενό. Και ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός όχι απλώς δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε όλες σχεδόν τις κουρδικές περιοχές και θα τιμωρήσει αυστηρά όσους στηρίζουν τους υπερασπιστές τους.
«Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα. Ας αναλάβουν άλλοι να την προσέχουν πλέον», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η πλήρης ανακατάληψη των εδαφών του αποκαλούμενου χαλιφάτου του Isis. Εφόσον αυτό αληθεύει, το σκηνικό προφανώς αλλάζει, ειδικά στη βόρεια Συρία και την περιοχή του Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται τουλάχιστον 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, εμποδίζοντας τις τουρκικές δυνάμεις να επιχειρήσουν την κατάληψη της πόλης (μιας και ο Ερντογάν, ό,τι και αν λέει, ποτέ δεν θα έδινε διαταγή για πλήγμα κατά των ισχυρών συμμάχων του στο ΝΑΤΟ).
Θα αναλάβουν, άραγε, αυτόν τον ρόλο οι Γάλλοι από εδώ και στο εξής; Το σίγουρο είναι ότι η συνάντηση του Μακρόν με εκπροσώπους των κουρδικών οργανώσεων PYD/ YPG χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων και οι εγγυήσεις που τους έδωσε ότι το Παρίσι όχι απλώς συνεχίζει να τους στηρίζει αλλά σκέφτεται σοβαρά να στείλει και στρατό στην περιοχή, προκάλεσε την μήνη της Άγκυρας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποσντάγ, δήλωσε ότι με τη στάση τους αυτή οι Γάλλοι τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών και απείλησε ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν θα διστάσουν να πλήξουν οποιονδήποτε τους στηρίζει.
Εάν αυτό συμβεί, όμως, δεν θα πρόκειται για σύρραξη ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ; Τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία; Τι θα κάνει ο Τραμπ; Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Πούτιν και του προστατευόμενού του Άσαντ, ο οποίος βλέπει όλους τους άλλους να «σφάζονται»;
Το σκηνικό περιπλέκεται επικίνδυνα, για μια ακόμη φορά. Και ο κίνδυνος αγγίζει όλες τις χώρες της περιοχής -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.
Διαβάστε ακόμα:
- Πυρά Ερντογάν κατά Μακρόν: Να μην ζητήσουν βοήθεια όταν γεμίσουν με τρομοκράτες