Το μήνυμα των ΗΠΑ για συνέχιση των επιθέσεων και οι απειλές από Ιράν και Χούθι
Kaitlin Watt/U.S. Navy via AP
Kaitlin Watt/U.S. Navy via AP
Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Το μήνυμα των ΗΠΑ για συνέχιση των επιθέσεων και οι απειλές από Ιράν και Χούθι

Αποφασισμένες να συνεχίσουν τις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία (όπως έγινε την Παρασκευή) είτε για τους Χούθι της Υεμένης (όπως συνέβη το Σάββατο), είναι οι ΗΠΑ. Στέλνοντας μήνυμα προς το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης πως δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά θα απαντούν στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News την Κυριακή, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να πραγματοποιήσει πρόσθετα πλήγματα εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, εάν οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών ακόμα και σε ιρανικό έδαφος, ο Σάλιβαν επισήμανε πως «δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες για το τι έχουμε αποκλείσει ή όχι, από στρατιωτικής πλευράς, αυτό όμως που θα πω είναι ότι ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσει με ισχύ σε επιθέσεις εναντίον πολιτών μας και ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι «τα αμερικανικά πλήγματα το βράδυ της Παρασκευής εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν απλώς ο "πρώτος γύρος" δράσης και θα ακολουθήσουν περισσότερες ενέργειες».

Το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συμφωνήσει για πρόσθετη δράση εναντίον των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν που εκπαιδεύουν φιλοϊρανικές ομάδες στη Μέση Ανατολή. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, αλλά ο πρόεδρος και εγώ δε θα ανεχτούμε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων», ξεκαθάρισε.

Την περασμένη Τρίτη ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν επιδιώκει» ένα «πόλεμο μεγαλύτερης έκτασης στη Μέση Ανατολή», με φόντο τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση  Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίηση από το Ιράν

Το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση την Κυριακή προς τις ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη στόχευση δύο φορτηγών πλοίων στη Μέση Ανατολή, για τα οποία υπάρχουν εδώ και καιρό υποψίες ότι χρησίμευαν ως βάση επιχειρήσεων για Ιρανούς κομάντος, αμέσως μετά την πραγματοποίηση από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία ενός νέου γύρου αεροπορικών επιδρομών κατά των Χούθι της Υεμένης.

Η δήλωση του Ιράν σχετικά με τα πλοία «Behshad» και «Saviz» φάνηκε να σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανησυχία της Τεχεράνης για τα αμερικανικά πλήγματα των τελευταίων ημερών στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη με στόχο πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Και νέες απειλές από τους Χούθι

Νέες απειλές εκτόξευσαν οι Χούθι οι οποίοι δεσμεύονται να ανταποδώσουν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον δεκάδων στόχων στην Υεμένη, που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις επιθέσεις των εξτρεμιστών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιδρομές ακολούθησαν σειρά αμερικανικών πληγμάτων εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση σε αεροπορική βάση στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί την 28ΕΡΥη Ιανουαρίου.

Με βάση όσα είναι γνωστά, η χθεσινή ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι στην Υεμένη. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών.

Παρά τα πλήγματα αυτά οι Χούθι συνέχισαν να προχωρούν σε επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, λέγοντας πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί έπληξαν 36 στόχους των τρομοκρατών σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται στη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα τον Νοέμβριο. Και διεμήνυσαν πως θεωρούν πλέον τα πλοία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, όπως και τα πολεμικά πλοία στην περιοχή, θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, μετά τα πλήγματα αυτών των δύο χωρών.

Τα νέα πλήγματα «δεν θα κλονίσουν» την «υποστήριξη των Χούθι στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία», προειδοποίησε ο Γιαχία Σαρί, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Χωρίς να αναφερθεί σε θύματα, έκανε λόγο για 48 πλήγματα «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» σε έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά και στα περίχωρά της και εννέα στην περιοχή της Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

«Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας» είχε προειδοποιήσει χθες, Σάββατο, ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ. «Θα απαντήσουμε με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πως τα χθεσινά πλήγματα σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Χούθι να διεξάγουν τις αποσταθεροποιητικές επιθέσεις τους».

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν νέο πλήγμα εναντίον πυραύλου κρουζ κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί προς πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα». Πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο το Σάββατο έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι.

Ακόμη, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε την Παρασκευή οκτώ drones στα ανοικτά της Υεμένης και άλλα τέσσερα στο έδαφος για να «προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» από τις επιθέσεις των Χούθι.