Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε ένα «μεγάλο σφάλμα» όταν χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ «σοβαρή απειλή» και προειδοποίησε την Ουάσινγκτον με αντίποινα αν υπάρξει πρόκληση.
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, τις δηλώσεις έκανε ο Κουόν Γιόνγκ-γκούν υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βορείου Κορέας ο οποίος τόνισε «Τώρα που έχει καταστεί σαφές το πλαίσιο της πολιτικής της Ουάσινγκτον, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα μέτρα μας και το σίγουρο είναι ότι οι αμερικανοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».
«Η διπλωματία και η αυστηρή αποτροπή, την οποία ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει απειλές από την Λαική Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας είναι προκαλύμματα για τη κάλυψη των εχθρικών πράξεων και ένα μέσο για την πρόκληση πυρηνικών απειλών», δήλωσε ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας «σοβαρή απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια. Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ για το θέμα της Βόρειας Κορέας είχε ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε μάθει από την εμπειρία των τεσσάρων προηγούμενων διοικήσεων που προσπάθησαν και απέτυχαν να κάνουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. «Η πολιτική μας δεν θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας, ούτε θα στηριχθεί σε στρατηγική υπομονή», είπε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια «πρακτική προσέγγιση που είναι ανοιχτή και θα διερευνήσει τη διπλωματία».
Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δύο διαφορετικές δοκιμές πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδς. Αρχικά, εκτόξευσε δύο μικρής εμβέλειας πυραύλους μετά την επίσκεψη στη Σεούλ τον Μάρτιο των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά υπήρξε ανταλλαγή προσβολών, ύβρεων και απειλών για πυρηνικό πόλεμο, πριν από τη θεαματική διπλωματική προσέγγιση και τις ιστορικές συνόδους κορυφής στη Σιγκαπούρη και στο Ανόι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν οδήγησαν σε πρόοδο και αυτή στο Ανόι, τον Φεβρουάριο του 2019, κατέρρευσε καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ παράλληλα με τα ενδεχόμενα μέτρα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της.