Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε την Πέμπτη τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λόγω αναφορών για «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters 93 χώρες ψήφισαν υπέρ, 24 κατά και 58 απείχαν. Απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών που ψήφισαν - οι αποχές δεν υπολογίζονται - για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας από το 47μελές συμβούλιο.
Σύμφωνα με το Reuters αντίστοιχες αναστολές είναι σπάνιες. Η συμμετοχή της Λιβύης ανεστάλη το 2011 λόγω της βίας κατά των διαδηλωτών από δυνάμεις πιστές στον τότε ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το προσχέδιο της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», ιδιαίτερα στις αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τη Ρωσία.
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις χώρες ότι το «ναι» ή «η αποχή» θα θεωρηθεί ως «μη φιλική χειρονομία» με συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με σημείωμα που είδε το Reuters.
Η Ρωσία διανύει το δεύτερο έτος της τριετούς θητείας της στο συμβούλιο που εδρεύει στη Γενεύη, το οποίο δεν μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι αποφάσεις της στέλνουν σημαντικά πολιτικά μηνύματα και μπορεί να εξουσιοδοτήσει έρευνες.
Τον περασμένο μήνα το συμβούλιο άνοιξε έρευνα για καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου, στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε δύο ψηφίσματα που καταγγέλλουν τη Ρωσία με 141 και 140 ψήφους υπέρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν την αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στο συμβούλιο, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούκα.
Η Ρωσία αρνείται ότι επιτέθηκε εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε την Τρίτη ότι όσο η Μπούκα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας «κανένας άμαχος δεν υπέφερε από οποιοδήποτε είδος βίας»