Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (Unficyp), ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για το χωριό Πύλα μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οι Τουρκοκύπριοι εναντίων των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην «πράσινη ζώνη».
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και προσπάθησαν να ανοίξουν έναν δρόμο μεταξύ του χωριού της ουδέτερης ζώνης και του χωριού Άρσος στα βόρεια κατεχόμενα του νησιού.
Σύμφωνα με την Cyprus Mail συμφωνήθηκε ο δρόμος που θα ενώνει την Πύλα με το κατεχόμενο χωριό Άρσος να κατασκευαστεί, με την περιοχή ανάπτυξης ωστόσο να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα δημιουργηθεί και οδόφραγμα.
Όπως σημειώνει και η σχετική ανακοίνωση της Unficyp: «Επετεύχθη συμφωνία για ρυθμίσεις που θα επιλύσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Πύλα. Εξακολουθούν να συζητούνται ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία-πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα».
Statement by top @UN official in #Cyprus, Mr. Colin Stewart:
— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) October 9, 2023
An understanding has been reached on arrangements that will resolve the ongoing situation on the Pyla/Pile plateau.
Read full statement here 👇https://t.co/WDFSK9f5Zw pic.twitter.com/tUx3CnRPYO
Όπως αναφέρει το κυπριακό μέσο πρόκειται για μία συμφωνία που προβλέπει κατασκευή του δρόμου που ήθελαν οι κατοχικές αρχές, αλλά ανατρέπει τους τουρκικούς σχεδιασμούς που δια της βίας επιχειρήθηκε να επιβληθούν εντός του καλοκαιριού.
Πληροφορίες που επικαλείται τονίζουν ότι θα δημιουργηθεί μια ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης με χορήγηση σχετικών αδειών, μέσω της οποίας δύναται να διασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Πύλας και παράλληλα δημιουργείται σημείο διέλευσης με πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Ο δρόμος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Κύριο σημείο της συμφωνίας η διασφάλιση της Νεκρής Ζώνης με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται με σαφήνεια με την απρόσκοπτη παρουσία και έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης, αποτρέποντας ενδεχόμενη παραβίαση του status quo.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμενε ότι ο δρόμος κατασκευαζόταν για «ανθρωπιστικούς» σκοπούς, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και γρήγορη διέλευση των Τουρκοκυπρίων του χωριού από και προς τα βόρεια.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε φόβους ότι η κατασκευή του δρόμου μπορεί να επιτρέψει στις τουρκικές δυνάμεις να ενισχύσουν τη δική τους θέση στην πεδιάδα της Μεσαορίας και επίσης επεσήμανε την ύπαρξη κτιρίου στον δρόμο που πίστευε ότι μοιάζει με στρατιωτικό φυλάκιο.