Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι έχει «εντείνει» την καταπίεση σε βάρος των γυναικών, δύο χρόνια μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν ύστερα από τον θάνατο, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του κινήματος «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», «η ιρανική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για να καταπιέσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να καταπνίξει τις τελευταίες πρωτοβουλίες του γυναικείου ακτιβισμού», προειδοποίησε η ανεξάρτητη διεθνής Διερευνητική Αποστολή για το Ιράν σε ανακοίνωσή της.
Από τον περασμένο Απρίλιο, οι αρχές «ενίσχυσαν τα μέτρα και τις πολιτικές καταπίεσης μέσω του σχεδίου που ονομάζεται ‘Noor’, ενθαρρύνοντας, επιβάλλοντας κυρώσεις και εγκρίνοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με τις γυναίκες και τα κορίτσια που αψηφούν την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ», σύμφωνα με τους ειδικούς, που δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έδωσε εντολή σε αυτή την ομάδα ειδικών να διεξαγάγει έρευνα –στην οποία οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν-- ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν το Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τον θάνατο της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί, που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων της τάξης, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές «ταραχές» ενορχηστρωμένες από τις χώρες της Δύσης.
Δύο χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις της τάξεις «έχουν εντείνει τα υφιστάμενα μοτίβα σωματικής βίας, κυρίως χτυπώντας, κλοτσώντας και χαστουκίζοντας γυναίκες και κορίτσια που θεωρήθηκε ότι δεν τηρούν τους νόμους και τους σχετικούς κανονισμούς που αφορούν την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ», σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, οι οποίοι επικαλούνται δεκάδες βίντεο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αρχές ενίσχυσαν τον έλεγχο της τήρησης της υποχρεωτικής χρήσης χιτζάμπ σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, «μέσω ενισχυμένης παρακολούθησης, ακόμα και με drones».
Προειδοποιούν επίσης ότι ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται «χιτζάμπ και αγνότητα», που προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών και δηλώνουν βαθιά ανήσυχοι για μια «νέα τάση»: την καταδίκη σε θάνατο ακτιβιστριών που έχουν καταδικαστεί για παραβιάσεις σχετικά με την εθνική ασφάλεια.
«Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, η θανατική ποινή και άλλες ρυθμίσεις του εθνικού ποινικού κώδικα, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την εθνική ασφάλεια, έχουν χρησιμοποιηθεί για να τρομοκρατήσουν τις Ιρανές και να τις αποθαρρύνουν να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ελεύθερα», δήλωσαν οι ειδικοί σε ανακοίνωση.