«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκληθεί από τους χαρακτηρισμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον αποκάλεσε «δικτάτορα», κλιμακώνοντας τον δημόσιο «πόλεμο λέξεων» ανάμεσα στους δύο ηγέτες που ξεκίνησε όταν ο Τραμπ κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ειδικότερα, οι κατηγορίες τους του Τραμπ, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Truth Social, ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι επαναλαμβάνει τη ρωσική παραπληροφόρηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι αντέκρουσε αρκετούς αβάσιμους ισχυρισμούς που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη, ενώ ενίσχυσε τη θέση της Ουκρανίας ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου απαιτεί τη συμμετοχή της.
«Δυστυχώς, ο πρόεδρος Τραμπ - τον σέβομαι πολύ ως ηγέτη ενός έθνους που σεβόμαστε πολύ, τον αμερικανικό λαό που μας υποστηρίζει πάντα - δυστυχώς ζει σε αυτόν τον χώρο παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Όπως αναφέρει σε ανάλυση το CNN, o Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό - ακόμη και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία.
Και προς μεγάλο φόβο του Κιέβου και των συμμάχων του, ο Τραμπ έχει κατά καιρούς υιοθετήσει το αφήγημα του Κρεμλίνου και έχει κατηγορήσει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση, λέγοντας μάλιστα ότι η Ουκρανία «μπορεί να γίνει ρωσική κάποια μέρα».
Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, αποκλείοντας το Κίεβο από τη συνάντηση.
Ο Πούτιν εξήρε αυτή τη νέα στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του. Μιλώντας για τις συνομιλίες στο Ριάντ, ο Πούτιν είπε ότι του είπαν ότι η ατμόσφαιρα ήταν «φιλική».
«Υπήρχαν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι στην αμερικανική πλευρά, οι οποίοι ήταν ανοιχτοί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς καμία προκατάληψη, χωρίς καμία καταδίκη των όσων είχαν γίνει στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στο Ριάντ να ορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου και δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων.
Οι ΗΠΑ ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, παρέχοντας στη χώρα στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Όμως ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει πλέον να στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς να λαμβάνουν κάποιο αντάλλαγμα.
Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς
Ο λανθασμένος ισχυρισμός ότι η Ουκρανία ξεκίνησε με κάποιο τρόπο τον πόλεμο επαναλαμβάνεται εδώ και καιρό από το Κρεμλίνο και τους υποστηρικτές του.
Η σύγκρουση ξεκίνησε το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία, τη νότια ουκρανική χερσόνησο, και άρχισε να χρηματοδοτεί φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Στη συνέχεια, η Μόσχα εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιτιθέμενη στον μικρότερο γείτονά της τη νύχτα, στέλνοντας τανκς πέρα από τα σύνορα, βομβαρδίζοντας ουκρανικές πόλεις και στέλνοντας ειδικές δυνάμεις στο Κίεβο για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι.
Αλλά ο Τραμπ δεν σταμάτησε στο ερώτημα ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επαναλαμβάνοντας μια άλλη γραμμή που συχνά προωθεί το Κρεμλίνο, ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουμε κάνει εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, υποστηρίζοντας εσφαλμένα ότι το ποσοστό αποδοχής του Ζελένσκι ήταν «στο 4%».
Ωστόσο, ο Ζελένσκι κέρδισε πάνω από το 73% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2019. Ενώ η θητεία του επρόκειτο να λήξει τον περασμένο Μάιο, δεν διεξήχθησαν νέες εκλογές επειδή η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στη χώρα. Ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τις εκλογές.
Ο Τραμπ «κερδίζει» την εύνοια του Κρεμλίνου
Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν οργή σε ολόκληρη την Ουκρανία, με ορισμένους να λένε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστος.
Μιλώντας στο CNN στο κέντρο του Κιέβου, η ψυχολόγος Βαλέρια Βαλέβσκα δήλωσε ότι ο Τραμπ έκανε «πολύ λάθος».
«Πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ναρκισσιστής, είναι πολύ απρόβλεπτος και οι Ουκρανοί δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν ή να υπολογίζουν καθόλου στην υποστήριξή του. Δεν μου αρέσει η πολιτική του Τραμπ και νομίζω ότι ούτε στους περισσότερους Ουκρανούς και Ευρωπαίους», δήλωσε η ίδια.
Φυσικά, τα σχόλια του Τραμπ έτυχαν θετικής υποδοχής στη Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επαινεί τον Αμερικανό πρόεδρο που απηχεί το αφήγημα του Κρεμλίνου, λέγοντας στο ρωσικό κοινοβούλιο, τη Δούμα, ότι ο Τραμπ φαίνεται ότι «κατανοεί τη θέση μας».
«Ο Τραμπ, νομίζω, είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που λέει δημοσίως και ανοιχτά ότι η αιτία της ουκρανικής σύγκρουσης ήταν οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να επεκτείνει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ στους νομοθέτες την Τετάρτη. «Κανένας δυτικός ηγέτης δεν το έχει πει αυτό στην πραγματικότητα στο παρελθόν. Έτσι, αυτό είναι ήδη ένα μήνυμα ότι κατανοεί τη θέση μας».