Σχέδιο Τραμπ να αποσύρει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από τη Βαλτική
AP Photo/Matthias Schrader
AP Photo/Matthias Schrader
Financial Times

Σχέδιο Τραμπ να αποσύρει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από τη Βαλτική

Όταν ο Τζέι Ντι Βανς ανέβηκε στη σκηνή της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Ευρώπη που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την πορεία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα οι Financial Times, αν ο Βανς ήλπιζε να πείσει το κοινό του, αντί να το προσβάλει, απέτυχε. Πράγματι, η ομιλία του απέτυχε θεαματικά, πείθοντας πολλούς ακροατές ότι η ίδια η Αμερική αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρώπη.

Ο Τραμπ σκοπεύει σαφώς να κλείσει συμφωνία για την Ουκρανία με τον Πούτιν πάνω από τα κεφάλια του Ζελένσκι και των Ευρωπαίων. Αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την Ουκρανία, η οποία μπορεί σύντομα να κληθεί να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον. Η εναλλακτική λύση θα ήταν να προσπαθήσει να πολεμήσει χωρίς την αμερικανική βοήθεια.

Οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι επίσης ανησυχητικές. Ο Πούτιν επιθυμεί την απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από ολόκληρη την πρώην σοβιετική «αυτοκρατορία». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να συμφωνήσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βαλτική και ίσως δυτικότερα, αφήνοντας την ΕΕ ευάλωτη σε έναν ρωσικό στρατό που οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ προειδοποιούν ότι προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αξιόπιστος σύμμαχος για τους Ευρωπαίους, σχολιάζουν οι FT.

Αλλά οι πολιτικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη σημαίνουν ότι, προς το παρόν, η Αμερική είναι επίσης αντίπαλος - απειλώντας τη δημοκρατία στην Ευρώπη και ακόμη και ευρωπαϊκό έδαφος, στην περίπτωση της Γροιλανδίας.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται γρήγορα για την ημέρα κατά την οποία η αμερικανική εγγύηση ασφαλείας προς την Ευρώπη θα καταργηθεί οριστικά. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία αυτόνομων αμυντικών βιομηχανιών. Θα πρέπει επίσης να σημαίνει ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, εκτός του ΝΑΤΟ, που θα εκτείνεται πέρα από την ΕΕ - για να συμπεριλάβει τη Βρετανία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες.