Oreshnik: Παγκόσμια ανησυχία για τον «μυστηριώδη» βαλλιστικό πύραυλο της Ρωσίας
(AP Photo/Alex Babenko)
(AP Photo/Alex Babenko)
Reuters

Oreshnik: Παγκόσμια ανησυχία για τον «μυστηριώδη» βαλλιστικό πύραυλο της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανία με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς ως απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από το Κίεβο εναντίον της Ρωσίας.

Οι «μυστηριώδεις» πύραυλοι Oreshnik

Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς μια παγκόσμια σύγκρουση, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έδωσαν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πιο βαθιά στη Ρωσία με τους πυραύλους τους, προειδοποιώντας τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να απαντήσει.

Ως άμεση αντίδραση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία στις 21 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν «Oreshnik» έναν από τους νεότερους μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους της, στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.

Το Ντνίπρο φιλοξενεί την εταιρεία πυραύλων και διαστημικών ρακετών Pivdenmash, γνωστή ως Yuzhmash για τους Ρώσους.

Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik

Σύμφωνα με τον Πούτιν ο «Oreshnik» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος που ταξιδεύει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Ρώσικες πηγές ανέφεραν ότι το βεληνεκές του είναι 5.000 χιλιόμετρα, επιτρέποντας στη Ρωσία να πλήξει τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κράτη και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, φαίνεται ότι διαθέτει πολλαπλά ανεξάρτητα στοχοποιήσιμα επανακαταληφθέντα οχήματα: ξεχωριστές κεφαλές που μπορούν να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.

Ο Ανατόλι Ματβίτσουκ, Ρώσος στρατιωτικός ειδικός, δήλωσε ότι μπορεί να μεταφέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, και πιθανότατα είναι ήδη σε ισχύ, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντόλιακ, γνωστό φιλορώσο στρατιωτικό blogger ουκρανικής καταγωγής.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία βασίζεται στον βαλλιστικό πύραυλο εμβέλειας «RS-26 Rubezh», σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την εκτόξευση μέσω καναλιών μείωσης πυρηνικού κινδύνου.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Η αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν ICBM προς το Ντνίπρο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι ICBM ορίζονται με βεληνεκές μεγαλύτερο από 5.500 χιλιόμετρα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση με έναν νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου ήταν μια «σαφής και σοβαρή κλιμάκωση» και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να καταδικάσουν.

Ο RS-26 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος στερεού καυσίμου του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 2008.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν επίσημα από τη συμφωνία των μεσαίων πυρηνικών όπλων (INF) το 2019, μετά την κατηγορία ότι η Μόσχα παραβίαζε τη συμφωνία, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.