Ουάσιγκτον σε Χαμάς: Αποδεχθείτε την παλαιστινιακή «κυβέρνηση τεχνοκρατών» που προωθεί ο Μ. Αμπάς
Shutterstock
Shutterstock

Ουάσιγκτον σε Χαμάς: Αποδεχθείτε την παλαιστινιακή «κυβέρνηση τεχνοκρατών» που προωθεί ο Μ. Αμπάς

Να αποδεχθεί η Χαμάς τον σχηματισμό μιας νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών εντός των ημερών, η αποστολή της οποίας θα ήταν η ανοικοδόμηση της Γάζας και η αποκατάσταση της ασφάλειας σε αυτήν μετά τον πόλεμο. Αυτό προτρέπει η Ουάσινγκτον τη Χαμάς, τη στιγμή που ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίγιαντ Αλ-Μαλίκι είπε ότι πίστευε ότι η Χαμάς θα υποστήριζε το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών».

Τα παραπάνω προκύπτουν από σχολιασμό του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Samuel Warburg, στο Sky News Arabia, σχετικά με τις προσπάθειες σχηματισμού νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην Παλαιστίνη, αφού ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Σταγιέχ και του ανέθεσε να διευθύνει το έργο της.

Σχολιάζοντας τον σχηματισμό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους. Από την πλευρά μας, χαιρετίζουμε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Σταγιέχ».

Ο Warburg θεώρησε ότι ο σχηματισμός μιας νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανανέωσης, προσθέτοντας: «Ανυπομονούμε να δούμε πρόσθετα βήματα κατά την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού μιας νέας κυβέρνησης δεσμευμένης σε μια συνολική ατζέντα μεταρρυθμίσεων».

Στα τέλη Ιανουαρίου, η παλαιστινιακή κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Αρχής, το οποίο περιελάμβανε την ολοκλήρωση του έργου του παλαιστινιακού διοικητικού συστήματος, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να διορίζει νέους κυβερνήτες και πρεσβευτές, να αναπτύσσει το δικαστικό, την ασφάλεια, το διοικητικό και οικονομικό σύστημα και την αναδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη διεξαγωγή γενικών εκλογών μόλις υπάρξουν προϋποθέσεις και τη διεύρυνση του πεδίου συμμετοχής των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών.

Μήνυμα στη Χαμάς

Όσον αφορά στις διεθνείς προσπάθειες αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους και τις αμερικανικές προσπάθειες σε αυτό το θέμα, ο Warburg είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, λέγοντας: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και την έναρξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας που θα επιτρέψει την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στη Γάζα και να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ειρήνη. Φυσικά, οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία εξαρτάται από τα ίδια τα μέρη, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή ενέργεια για να προωθήσουμε αυτήν την προσπάθεια».

Ο Warburg επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας: «Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο και πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά, αλλά το θέμα απαιτεί από τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση στο τραπέζι. Εάν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί, πρέπει να αποδεχθεί αμέσως την πρόταση».

Αυτή την εβδομάδα, μεσολαβητές του Ισραήλ, της Χαμάς και του Κατάρ εξέφρασαν επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, όπου οι υγειονομικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Τζ. Μπάιντεν ανέφερε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να μην συμβεί μέχρι τη Δευτέρα, όπως περίμενε, παρά την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.