Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η πλήρης κατάρρευση είναι απίθανη, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας δικτύου της Ουκρανίας Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.
Από τις 22 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ουκρανικούς θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και σε κεντρικά δίκτυα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας.
«Ο στόχος τους (των Ρώσων) είναι να επιβάλουν μπλακ άουτ σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και ο στόχος μας είναι να το αποτρέψουμε», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της χώρας, η DTEK, δήλωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε πέντε από τους έξι σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχασαν το 80% της δυναμικότητάς τους.
Η DTEK, η οποία καλύπτει περίπου το 1/4 των αναγκών της χώρας, έχει δει τους σταθμούς θερμικής ενέργειας και άλλες εγκαταστάσεις της να πλήττονται επανειλημμένα από ρωσικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό σε περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου.
Οι πυραυλικές επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον μεγαλύτερο ουκρανικό υδροηλεκτρικό σταθμό στη Ζαπορίζια, καθώς και στους σταθμούς Kaniv και Dnister.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας παράγεται από τρία πυρηνικά εργοστάσια, αλλά η θερμική και η υδροηλεκτρική παραγωγή αποτελούν το κλειδί για την εξισορρόπηση του συστήματος κατά τη διάρκεια των αιχμών κατανάλωσης.
«Σίγουρα δεν είμαστε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Κατάρρευση είναι η ανεξέλεγκτη διακοπή λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους ή ολόκληρου του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν πρόκειται να συμβεί, αυτό το σενάριο το θεωρούμε απίθανο», δήλωσε.
Τόνισε δε ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει «τοπικά προβλήματα» σε κάποιες περιοχές, όπως στην ανατολική πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, ή στην Οδησσό στα νότια.
Το ενεργειακό σύστημα της Σοβιετικής Ένωσης, και αργότερα της Ουκρανίας, βασιζόταν παραδοσιακά σε τεράστιους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά τέτοιες εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστατευθούν από πυραυλικούς βομβαρδισμούς.
«Πρώτα απ' όλα, πρέπει να σκεφτούμε το μείγμα παραγωγής μας και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προστατεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής μας από (αεροπορικές) επιδρομές», κατέληξε ο Κουντρίτσκι.
Αυτό θα ήταν εφικτό μόνο εάν η Ουκρανία κατασκευάσει εκατοντάδες μικρούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.