Η Ουκρανία επιθυμεί να λάβει πρόσκληση για την έναρξη της διαδικασίας της ένταξης της στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον επόμενο μήνα και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα παραστεί, αν οι ηγέτες δεν επιδείξουν «θάρρος», δήλωσε την Πέμπτη ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος Iχόρ Ζόβκβα δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο επιθυμεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου να δώσει απάντηση στην αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ που κατέθεσε η Ουκρανία το 2022.
«Αυτή η αίτηση βρίσκεται τώρα στα τραπέζια των ηγετών των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να απαντήσουμε σε αυτή την αίτηση. Και με τον όρο απάντηση, εννοούμε την πρόσκληση για ένταξη, η οποία είναι μόνο το πρώτο στάδιο», δήλωσε.
Οι σύμμαχοι είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο γρήγορα η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να τους φέρει πιο κοντά στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σε συνέντευξή του στο αυστηρά φυλασσόμενο γραφείο του προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
«Να ξεκινήσει η διαδικασία»
«Αυτό που ζητάμε είναι να ξεκινήσει η διαδικασία», είπε, χτυπώντας σε κάποιο σημείο το τραπέζι για να τονίσει την άποψή του.
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει «κανένα νόημα» να πάει στη σύνοδο κορυφής εάν το Κίεβο δεν λάβει «σήμα». Ο προσωπάρχης του δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Zελένσκι θα αποφασίσει την παραμονή της Συνόδου Κορυφής αν θα πάει ή όχι.
«Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, δεν έχει λόγο και χρόνο να πάει» ξεκαθάρισε ο Ζόβκβα.
Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο για να συμμετάσχει ο Ζελένσκι, η Zhovkva επικαλέστηκε μια ομιλία στο κοινοβούλιο στην οποία ο Ουκρανός ηγέτης μίλησε για τη σημασία του θάρρους στον σημερινό κόσμο.
«Ο πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει ... στη σύνοδο κορυφής εάν οι ηγέτες θα τείνουν ή θα επιδείξουν έλλειμμα θάρρους, ενώ η Ουκρανία με όλο το θάρρος, τη θέληση και τη δύναμή της και το υψηλό ηθικό της μάχεται κατά της ρωσικής επιθετικότητας», είπε.
Παράλληλα, σχολίασε τις περιπτώσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας που υπέβαλαν αίτηση προσχώρησης πέρυσι, ενώ η Φινλανδία έχει ήδη γίνει μέλος.
«Όταν η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη πέρυσι, αμέσως τον Ιούνιο του περασμένου έτους οι σύμμαχοι απάντησαν στην αίτηση ... καλώντας τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε. Ερωτηθείς πόσο κοντά βρίσκεται η Ουκρανία στο να λάβει πρόσκληση τώρα, είπε: «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν από μισό χρόνο. Και απομένει ακόμη λίγος χρόνος- απομένει πολύς χρόνος στην πραγματικότητα...».