Τα σχέδια της Ουκρανία για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το «πρωτοφανές» κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ, σήμερα.
Από τη Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει στη σημαντικότερη διάσκεψη της Ασίας για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος Σάνγκρι- Λα, ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον Μάιο εναντίον της Ουκρανίας εκτός από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, κυρίως στα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου.
«Βασικός τους στόχος είναι να σταματήσουν την αντεπίθεση και να στοχοθετήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων», εξήγησε.
Ο Χαβρίλοφ χαρακτήρισε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία «το τελευταίο της στρατηγικό καταφύγιο» και επεσήμανε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας «ήταν κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικά» έναντι των επιθέσεων.
Για τη Ρωσία «ήταν μεγάλη έκπληξη που είδε ότι η αποτελεσματικότητα (των βαλλιστικών της πυραύλων) ήταν σχεδόν μηδενική μπροστά στα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία λάβαμε από τους εταίρους μας», υπογράμμισε.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Wall Street Journal ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός. «Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», τόνισε ο Ζελένσκι.
Από την πλευρά του ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι το μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων δεν έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του Κιέβου.
«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας, την επιθυμία μιας και την πεποίθηση μας ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε. Η Ουκρανία «θα ξεκινήσει την αντεπίθεση με τη φιλοδοξία να απελευθερώσει τα εδάφη μας φέτος», πρόσθεσε.
Ο Χαβρίλοφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας με drones και τις διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος. Στη Ρωσία σημειώνονται «πολλά εσωτερικά γεγονότα τα οποία φυσικά συνδέονται με αυτόν τον πόλεμο», περιορίστηκε να πει. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους μέσα στη Ρωσία που στηρίζουν την Ουκρανία».
Εξάλλου ο Ουκρανός υφυπουργός δήλωσε ότι το Κίεβο αναμένει από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να του παρουσιάσουν λεπτομερή οδικό χάρτη για την ένταξή του στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Βίλνιους, τον Ιούλιο.
«Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρα (…) βήματα να λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές», σχολίασε. «Όχι απλώς μια ένδειξη ότι η πόρτα είναι ανοικτή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει επίσης να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται «σε μεταβατική περίοδο» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τέλος ο Χαβρίλοφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ινδονησίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών.
«Δεν θα διαπραγματευτούμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εδαφών μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας», τόνισε.