Του Γιάννη Μαντζίκου
Εν μέσω των διαδηλώσεων στο Ιράν οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της λεγόμενης κεντρικής διοίκησης (USCENTCOM), που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, έκανε λόγο τον περασμένο μήνα για έλλειψη μέσων στην περιοχή.
«Η περιοχή που πρέπει να καλύπτουμε είναι πολύ μεγάλη. Για να το πούμε απλά, δεν διαθέτουμε αρκετούς πόρους», είχε πει ο στρατηγός κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Μπαχρέιν, αρνούμενος ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να απεμπλακεί από την περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, το καθεστώς του Ιράν αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και μια δεκαετία, την ίδια ώρα όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί εναντίον κάποιου αραβικού κράτους, όπως έγινε άλλωστε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Σαουδικής Αραβίας το περασμένο φθινόπωρο. Οι Ιρανοί βασίζουν τους υπολογισμούς τους στην υπόθεση ότι στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχει διάθεση για εμπλοκή σε πόλεμο όπως έχει δείξει μέχρις στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει μάλιστα των εκλογών του 2020.
Ένα ερώτημα που θέτουν ειδικοί, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, είναι το τι θεωρείται πια "κόκκινη γραμμή" αναφορικά με τα στρατιωτικά συμφέροντα της χώρας στην περιοχή. Όσον αφορά το Ιράν, οι Αμερικανοί δεν ανταπέδωσαν όταν η Τεχεράνη κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το περασμένο καλοκαίρι οπότε και ο Τραμπ φέρεται να ακύρωσε την τελευταία στιγμή πλήγμα σε ιρανικές θέσεις. Το γεγονός αυτό κάνει τους αναλυτές να θεωρούν "κόκκινη γραμμή" μονάχα το ενδεχόμενο θανάτου Αμερικανού στρατιωτικού στην περιοχή.
Στον αντίποδα από το 2018 οπότε και η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στην Τεχεράνη μέσω δρακόντειων κυρώσεων. Παράλληλα έχουν αποσταλεί συστοιχίες Patriot, βομβαρδιστικά B-52 και δυνάμεις πεζικού, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Μακένζι αναμένονται νέες ενισχύσεις.
Με βάση τα παραπάνω κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το τι θα κάνει το Ιράν στην περιοχή. Κάποιοι εκτιμούν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει κανονικά την επιθετική της πολιτική μέσω των αντιπροσώπων που χρηματοδοτεί και διαθέτει στην Υεμένη, στη Συρία, στο Λίβανο και στο Ιράκ.
Εκτιμάται παράλληλα, ότι ο μόνος τρόπος να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να αναγκαστεί λόγω των διαδηλώσεων με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων που έχουν αρχίσει εδώ και περίπου ένα μήνα.