Οι ιρανικές αρχές «αποκρύπτουν εκ προθέσεως» το εύρος της καταστολής αποφεύγοντας να ανακοινώσουν απολογισμούς θανάτων και συλλήψεων κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης και κατά τόπους ήταν βίαιες, επεκτάθηκαν σε τουλάχιστον 40 πόλεις, συνοδευόμενες από πυρπολήσεις ή επιθέσεις σε βενζινάδικα, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά κέντρα, τεμένη ή δημόσια κτίρια, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.
Δυνάμεις της τάξης αναπτύχθηκαν κατά των διαδηλωτών. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ηρεμία επανήλθε έπειτα από πολλές ημέρες ταραχών σε μια χώρα που πλήττεται από οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από την επαναφορά και αυστηροποίηση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από το 2018.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων, τεσσάρων μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν από «ταραξίες» και ενός πολίτη, και ανακοίνωσε περίπου 500 συλλήψεις, ανάμεσά τους αυτές 180 «υποκινητών».
Όμως το εύρος της καταστολής δεν είναι σαφές στο επίπεδο του συνόλου της χώρας λόγω του αποκλεισμού της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τις αρχές.
Η διακοπή αυτή κατέστησε ακόμη πιο δύσκολο για τις ΜΚΟ να ανασυγκροτήσουν τα γεγονότα της 15ης Νοεμβρίου και των ημερών που ακολούθησαν, και να κάνουν τον απολογισμό.
Το HRW κατηγόρησε σε μια ανακοίνωση τις αρχές ότι «αποκρύπτουν εκ προθέσεως το εύρος της μαζικής καταστολής των διαδηλωτών» και τις κάλεσε να «ανακοινώσουν αμέσως τον αριθμό των θανάτων, των προσαγωγών, των κρατήσεων (…) και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για τις φερόμενες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή Μάικλ Πέιτζ κατήγγειλε το γεγονός ότι οι αρχές «αρνούνται [μέχρι τώρα] να δώσουν έναν ακριβή απολογισμό των θανάτων και απειλούν με θάνατο τους κρατουμένους».
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 140 θανάτους και 7.000 συλλήψεις, σύμφωνα με την HRW.
«Το να κρατάς τις οικογένειες στο σκοτάδι όσον αφορά την τύχη των συγγενών τους, υποδαυλίζοντας ταυτόχρονα ένα κλίμα φόβου και εκδίκησης, είναι μια συνειδητή στρατηγική της κυβέρνησης προκειμένου να καταπνίξει κάθε διαφωνία», πρόσθεσε ο Πέτιζ.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες εκτός από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο NetBlocks, που εποπτεύει την ελευθερία στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν «σχεδόν 20.000 μηνύματα» που καταδεικνύουν «τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς» στο Ιράν στη διάρκεια της καταστολής, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, απειλώντας την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του απέτρεψε μια «επικίνδυνη συνωμοσία» με τις ταραχές, δείχνοντας ως υποκινητές τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
AP Photo/Ebrahim Noroozi