Παρουσιάζει σχέδιο για την ενίσχυση παραγωγής των εμβολίων στον ΠΟΕ
Κομισιόν

Παρουσιάζει σχέδιο για την ενίσχυση παραγωγής των εμβολίων στον ΠΟΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων COVID-19 και θα τα καταστήσει ευρύτερα και πιο διαθέσιμα, δήλωσε ο επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ την Τετάρτη.

«Η καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα σχόλια και τις σελίδες που απαιτούνται για κάθε φορά που απαιτούνται από την γυναίκα που σχετίζονται με το περιεχόμενο» ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις προσθέτουν της ΕΕ.

Η πρόταση της Ε.Ε. στον ΠΟΕ στηρίζεται σε τρία στοιχεία: Αύξηση του εμπορίου των εμβολίων και χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές, επέκταση της παραγωγής, με τη βοήθεια των σημερινών παραγωγών εμβολίων και αναθεώρηση του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το μπλοκ είναι πρόθυμο εδώ και καιρό να προωθήσει πρωτοβουλίες για την αύξηση της διεθνούς παραγωγής εμβολίων, η  οποία (η βελτίωση της διεθνούς παραγωγής) υποστηρίζει ότι αποτελεί καλύτερο τρόπο για τη βελτίωση της πρόσβασης των φτωχών χωρών στα εμβόλια κατά του Covid-19 από την άρση από της ευρεσιτεχνίας που πρότειναν οι ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.

Η συνεισφορά της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνει τόσο άμεση βοήθεια όσο και χρηματοδότηση από εθνικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Παράλληλα με τη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι Βρυξέλλες θέλουν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ρυθμιστικής αρχής, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Αφρικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων, μιας ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα σε ολόκληρη την ήπειρο που σχεδιάστηκε το 2014 αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν επίσης πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συνομιλίες για τα σχέδια με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν στον στόχο της Αφρικανικής Ένωσης που τέθηκε τον Απρίλιο, και ο οποίος θέλει έως και το 60% των εμβολίων «ρουτίνας» της Αφρικής να παράγονται μέσα στην ήπειρο έως το 2040, από μόλις 1% εκατό που παράγεται τώρα.