Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την Τετάρτη για δεύτερη φορά στην ιστορία του πειθαρχική δίωξη κατά της Τουρκίας λόγω της μη απελευθέρωσης του ακτιβιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κρατείται επί 4 χρόνια στις φυλακές χωρίς να έχει γίνει δίκη.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Επιτροπή Υπουργών του πανευρωπαϊκού σώματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να κινήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες λόγω της επανειλημμένης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2019 για την απελευθέρωση του Καβάλα από τη φυλακή.
Βάσει των κανόνων της COE, η νέα ετυμηγορία της θα μπορούσε στη συνέχεια να προκαλέσει ορισμένες δράσεις από την επιτροπή των υπουργών, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου της Τουρκίας ή ακόμη και της αποβολής από το COE σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού της.
Η υπόθεση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο και θα εξετάσει εάν η Τουρκία συμμορφώθηκε με την απόφαση του 2019.
To Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η επιτροπή των υπουργών πως «διατήρησε τη στάση της να παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία των δικαστικών διαδικασιών και παραβιάζει την αρχή του σεβασμού των δικαστικών διαδικασιών» και σημειώνει ότι «η συνεχής προώθηση της απόφασης του Καβάλα στην ημερήσια διάταξη είναι μια κακόβουλη, σκόπιμη και ασυνεπής προσέγγιση».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης «προκατειλημμένη και με πολιτικά κίνητρα», καλώντας την επιτροπή «να παραμερίσει τη μεροληπτική και επιλεκτική προσέγγισή της» και «να μην ενεργήσει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο και να εκδώσει την απόφασή του σύμφωνα με τη νομολογία και τις αρχές του, καθώς και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Στην χωρίς καθυστέρηση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα θα πρέπει να οδηγήσει η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραπομπή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσημη έγκριση της απόφασης την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Με τη σημερινή απόφαση – ορόσημο, η Τουρκία βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου όχι μόνο για την άρνησή της να απελευθερώσει έναν εξέχοντα υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυθαίρετη κράτηση, αλλά και για την κατάφωρη αποτυχία του δικαστικού της συστήματος, της οποίας η υπόθεση Καβάλα αποτελεί την επιτομή» δήλωσε σχετικά ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Νιλς Μουίζνιεκς.
«Μετά από πάνω από τέσσερα χρόνια φυλάκισης, ελπίζουμε ειλικρινά πως οι αρχές θα πάρουν την σωστή απόφαση και θα απελευθερώσουν τον Οσμάν Καβάλα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μουίζνιεκς, η ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών καθιστά σαφές πως «μέσω των αστείων κατηγοριών του χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείων κατά του Οσμάν Καβάλα, το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας απλώς προσπαθεί να τον κρατήσει στη φυλακή ό,τι και να γίνει, και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, δεν θα μείνει να παρακολουθεί άπραγο».
Το σημερινό μήνυμα της Επιτροπής Υπουργών είναι σαφές, τόνισε το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα και να τερματίσει την πολιτικά υποκινούμενη δίωξή του».
Τέλος. ο Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς, χαιρέτισε την κίνηση ως «απόφαση ορόσημο».