Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ενώ αντίθετα θα αυξήσουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού.
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι τέτοιες προμήθειες δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τίποτα, αλλά θα προσθέσουν επιπλέον προβλήματα στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν η προμήθεια ολοένα και πιο προηγμένων όπλων στην Ουκρανία σήμαινε ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται, είπε:
«Έχετε απόλυτο δίκιο, πραγματικά εξελίσσεται σε μια ανοδική πορεία. Βλέπουμε μια αυξανόμενη έμμεση και μερικές φορές άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση ... Βλέπουμε μια αφοσίωση στη δραματική αυταπάτη ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι μια δραματική αυταπάτη της δυτικής κοινότητας που πολλές φορές θα προκαλέσει λύπη, είμαστε σίγουροι γι' αυτό».
Ο Πεσκόφ είπε ότι ο τρόπος για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση ήταν να ληφθούν υπόψη οι στρατηγικές ανησυχίες που είχε εκφράσει η Ρωσία στα τέλη του 2021, λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή.
Επιπλέον το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.
«Δυστυχώς, οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται πιθανώς στο χαμηλότερο σημείο ιστορικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Δεν υπάρχει ελπίδα για βελτίωση στο άμεσο μέλλον».
Αν και υπήρξαν περιστασιακές διπλωματικές επαφές, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών κρατουμένων που αφορούσαν τον βετεράνο πεζοναύτη των ΗΠΑ Tρέβορ Ριντ και την αστέρα του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, οι επαφές υψηλού επιπέδου είναι σπάνιες.
Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων New START ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο, ενώ το Κρεμλίνο υποβάθμισε το ενδεχόμενο τετ-α-τετ συνομιλιών μεταξύ του Μπάιντεν και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – καθώς τελευταία φορά συναντήθηκαν στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021.
«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν, παρά τις αρχικά δειλές ελπίδες που δημιουργήθηκαν στη Γενεύη... είναι πολύ άσχημα οι διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Πεσκόφ.
Οι ήδη τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.
Ζελένσκι στη Σύνοδο Ράμσταϊν: Στείλτε μαζική βοήθεια «που θα σταματήσει το κακό»
Έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη που πραγματοποιείται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.
«Ευχαριστώ που δώσατε στην Ουκρανία ένα ακόμη ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της άμυνας», έγραψε. Τα όπλα του νέου πακέτου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης Abrams) «αποτελούν σημαντική βοήθεια στον αγώνα μας κατά του εισβολέα».