Ποια ελληνικά νησιά θα μπουν στην «πράσινη ταξιδιωτική λίστα»
Βρετανικά ΜΜΕ

Ποια ελληνικά νησιά θα μπουν στην «πράσινη ταξιδιωτική λίστα»

Μια σειρά από ελληνικά νησιά ενδέχεται να περιληφθούν στην επικαιροποιημένη «πράσινη λίστα» των βρετανικών αρχών για τον τουρισμό με δημοσιεύματα να αναφέρονται ότι στην πράσινη λίστα αναμένεται να περιληφθούν νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Κως, η Κεφαλονιά, την ώρα που άλλες πηγές θέλουν να εντάσσονται στην ίδια λίστα και η Μύκονος με την Σαντορίνη.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν τη «πράσινη» λίστα των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς για ταξίδια αναψυχής την Πέμπτη, αλλά η κυβέρνηση είναι πιθανό να παραμείνει προσεκτική ενόψει της αυξανόμενης απειλής ενός νέου κύματος λοιμώξεων και δη της παραλλαγής «Δελτα», δήλωσε στο Bloomberg άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ως υποψήφια για ένταξη στη «πράσινη λίστα» κρίνονται συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία. Σύμφωνα με τον Independent στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για την Κέρκυρα, τη Λέσβο και τη Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Ταξιδιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι για προορισμούς όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ενώ ήθελε να επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό, η κυβέρνηση δε θα «διστάσει»  να μεταφέρει χώρες που ήταν προηγουμένως ασφαλείς στη λίστα υψηλού κινδύνου εάν επιδεινωθεί η υγειονομική τους κατάσταση αναφορικά με την πανδημία.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε τις χώρες στην κόκκινη λίστα και την πορτοκαλί λίστα, όταν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Δε θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα ή την κόκκινη λίστα, εάν πρέπει να το κάνουμε. Προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της διάθεσης εμβολίων, η προστασία του λαού αυτής της χώρας», συνέχισε.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τα βρετανικά ταξίδια στο εξωτερικό, προορισμοί που θεωρούνται «μέτριου κινδύνου» κατατάσσονται σε μια «πορτοκαλί» λίστα, απαιτώντας από τους επιβάτες που επιστρέφουν στη Βρετανία να αυτοαπομονωθούν για 10 ημέρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», οι λεγόμενες «κόκκινες χώρες», απαιτούν καραντίνα σε ξενοδοχείο για την ίδια περίοδο.

Όταν η κυβέρνηση κατάργησε την απαγόρευση του ταξιδιών εκτός Βρετανίας τον περασμένο μήνα, μόνο 12 τοποθεσίες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των ασφαλών προορισμών. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει περιορισμούς στα ταξίδια σε πολλές δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η χώρα μας και η Ισπανία.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της «πράσινης» λίστας θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid πριν ξεκινήσουν, καθώς και άλλο ένα τεστ μετά την άφιξή τους, αλλά δε θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.