Η ώθηση για την απελευθέρωση των πατεντών από τον Τζο Μπαίντεν αποτέλεσε μία στροφή 180 μοιρών για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι σήμερα η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών βασιζόταν στην προστασία των συμφερόντων του αμερικανικού πληθυσμού, ως χαρακτηριστικό της προεδρίας Τραμπ.
Ουσιαστικά, η Αμερική του Τραμπ συμβόλιζε τον εθνικισμό των εμβολίων, όπου κάθε χώρα προσπαθούσε να διασφαλίσει την προμήθεια εμβολίων για τον πληθυσμό της.
Η μονομερής προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς κι η επαμφοτερίζουσα στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων δημιούργησε ένα κενό που εκμεταλλεύθηκαν οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις.
Όταν η Ρωσία έγινε το πρώτο κράτος που εξασφάλισε έγκριση για το εμβόλιο από τις εθνικές αρχές της, κινήθηκε γρήγορα ώστε να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης. Παράλληλα, προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα στην παραγωγή εμβολίων για τους ευρύτερους σκοπούς της. Σε μία περίοδο που οι αντίπαλοί της αναδείκνυαν το ζήτημα των διαδικτυακών επιθέσεων και οι δολοφονικές επιθέσεις που εκπορεύονται από τη Μόσχα ήταν πρώτο θέμα στην Ευρώπη, σίγουρα χρειαζόταν μία αλλαγή της δημόσιας εικόνας.
Αντιστοίχως, η Κίνα κινήθηκε άμεσα για να προσεγγίσει μικρές και μεσαίες αγορές, ώστε να προωθήσει τα εμβόλια που είχαν παραχθεί από τη φαρμακευτικές της βιομηχανίες.
Τα μεγάλα της πλεονεκτήματα ήταν το χαμηλό κόστος και τη γρήγορη παράδοση. Μέσω της διεθνούς βοήθειας κατάφερε να αποκτήσει ένα βασικό στήριγμα ώστε να στρέφονται σε εκείνη οι χώρες που είχαν ανάγκη για περισσότερα εμβόλια. Σήμερα, η Κίνα προσφέρει εμβόλια με τη μορφή βοήθειας σε 53 χώρες. Σίγουρα, αυτό τη βοηθάει να μην υπάρχει τόση προσήλωση στην κατάσταση στα αποτρόπαια γεγονότα στη Σιντζιάνγκ.
Ο ασύλληπτος αριθμός ανθρώπινων απωλειών που συντελείται στην Ινδία ενδεχομένως να αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες, τόσο σε αριθμητικό όσο κι ηθικό επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν δυναμικά στους διεθνείς θεσμούς με τη μεταβολή της συμπεριφοράς τους. Η διθυραμβική αντιμετώπιση των προτάσεων Μπάιντεν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ενδεικτική της θερμής υποδοχής τους.
Σε αυτή τη νέα πορεία, βέβαια δεν βρίσκουν συνοδοιπόρους ούτε τους στενούς τους συμμάχους στην Ευρώπη. Η Γαλλία του Μακρόν θεωρεί πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, όπως η άρση των ντε φάκτο περιορισμών που έχουν επιβάλει στις εξαγωγές εμβολίων οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Βασικά, ο Μακρόν τονίζει πως το ζήτημα είναι η παραγωγή των εμβολίων,, ενώ σε αυτό υπερθεματίζει κι η Γερμανία της Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως η απελευθέρωση θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την έρευνα και την παραγωγή, αν και δεν αναφέρεται στο κόστος που έχουν επωμιστεί τα κράτη στο κομμάτι αυτό.
Ένα από τα βασικά ζητήματα για τη Γερμανία βέβαια, είναι πως μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε την Κίνα εν πρώτοις, καθώς θα είχε πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία που θα την εκμεταλλευόταν σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της.
Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του ζητήματος, είναι πως ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των βασικών κρατών εντείνεται, η ανάγκη συνεργασίας τους ωθεί να συνεργαστούν μερικώς. Παρά τις εντάσεις για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και την κατάσταση στην Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία συζητούν με τη Ρωσία για την κοινή παραγωγή εμβολίων.
Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν εντάξει πλήρως την παραγωγή και διάθεση εμβολίων στη συνολικότερη στρατηγική τους. Ο αρχικός εθνικισμός των εμβολίων έχει μετατραπεί σε «ιμπεριαλισμό» των εμβολίων, όπου οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να καρπωθούν οφέλη από την προμήθεια των εμβολίων που παρήγαγαν σε άλλες χώρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της προηγούμενης περιόδου, αλλά είναι σαφές πως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν κατανοήσει την ευρύτερη σημασία του ζητήματος. Σε αυτό τον αγώνα, όμως αντιμετωπίζουν πλέον πολύ σημαντικούς ανταγωνιστές.