Ποκρόβσκ: Η πόλη - «πύλη προς το Ντονέτσκ» που θέλει να καταλάβει η Ρωσία
AP Photo/George Ivanchenko
AP Photo/George Ivanchenko
Reuters

Ποκρόβσκ: Η πόλη - «πύλη προς το Ντονέτσκ» που θέλει να καταλάβει η Ρωσία

«Πύλη προς το Ντονέτσκ» αποκαλούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την ουκρανική πόλη Ποκρόβσκ, καθώς, εάν περάσει στα χέρια της Μόσχας, θα της επιτρέψει να διαταράξει τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού κατά μήκος του ανατολικού μετώπου και να ενισχύσει την εκστρατεία της για την κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερο έδαφος προσφέροντας δυνητικά τον έλεγχο μιας ευρύτερης περιοχής.

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν αμείωτες τη στρατηγικής σημασίας Ποκρόβσκ αφότου κατέλαβαν μια σειρά χωριών στα νότιά της, και η Ουκρανία έχει σταματήσει την παραγωγή στο μοναδικό ορυχείο κοκκοειδούς άνθρακα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση λόγω της προέλασης.

Ακόμη, η Μόσχα διατείνεται ότι έχει προσαρτήσει την ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας και θεωρεί ότι η ανάληψη του ελέγχου του Ποκρόβσκ αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας ως παράνομες και κατηγορούν τη Μόσχα ότι διεξάγει πόλεμο αποικιακής κατάκτησης.

Εν προκειμένω, τα ερωτήματα που τίθενται είναι ποια η σημασία της πόλης Ποκρόβσκ, γιατί η Ρωσία επιθυμεί να την προσαρτήσει και τι κάνει η Ουκρανία για να την υπερασπιστεί.

Τι είναι το Ποκρόβσκ;

Ένας οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ο οποίος είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 60.000 ανθρώπων, είναι το Ποκρόβσκ. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φύγει, η Ουκρανία εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι έως και 11.000 εξακολουθούν να παραμένουν στην πόλη. Βρίσκεται σε έναν βασικό δρόμο που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για τον ανεφοδιασμό άλλων μαχόμενων ανατολικών φυλακίων, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Τσάσιβ Γιαρ και Κοστιαντινίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Πηγή: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Στα δυτικά του Ποκρόβσκ και σε απόσταση μόλις 20' με το αυτοκίνητο βρίσκεται το μοναδικό ορυχείο της Ουκρανίας που παράγει κάρβουνο κοκκοποίησης το οποίο χρησιμοποιείται στην άλλοτε τεράστια χαλυβουργία της και είναι ζωτικής σημασίας για την προπολεμική οικονομία της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από ένα από τα φρεάτια του ορυχείου.

Δύο πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν τη Δευτέρα (13/1) στο Reuters ότι η παραγωγή στο ορυχείο είχε σταματήσει. Η απώλειά του θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο από το μισό την παραγωγή χάλυβα της Ουκρανίας, δήλωσε η ένωση χαλυβουργών.

Το Ποκρόβσκ φιλοξενεί από το 2014 ένα σημαντικό τεχνικό πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο και παλαιότερο στην ευρύτερη περιοχή. Τα παράθυρά του έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και είναι πλέον σφραγισμένα με σανίδες.

Γιατί η Ρωσία θέλει το Ποκρόβσκ;

Η Μόσχα λέει ότι έχει προσαρτήσει την ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας και θεωρεί ότι η ανάληψη του ελέγχου του Ποκρόβσκ αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας ως παράνομες και κατηγορούν τη Μόσχα ότι διεξάγει πόλεμο αποικιακής κατάκτησης.

Ο έλεγχος της πόλης, την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «πύλη προς το Ντονέτσκ», θα επέτρεπε στη Μόσχα να διαταράξει σοβαρά τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού κατά μήκος του ανατολικού μετώπου και να ενισχύσει την εκστρατεία της για την κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερο έδαφος προσφέροντας δυνητικά τον έλεγχο μιας ευρύτερης περιοχής.

Η συμπίεση της πρόσβασης του ουκρανικού στρατού στο οδικό δίκτυο στην περιοχή θα δυσκόλευε τα στρατεύματα του Κιέβου να κρατήσουν θύλακες εδάφους εκατέρωθεν του Ποκρόβσκ, γεγονός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να προωθήσει τη γραμμή του μετώπου.

Τι κάνει η Ουκρανία για να υπερασπιστεί το Ποκρόβσκ;

Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας αντικατέστησε τον διοικητή που επιβλέπει τις άμυνες στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται το Ποκρόβσκ. Ο εν λόγω διοικητής, ο στρατηγός Ολεκσάντρ Λουτσένκο, είχε επικριθεί από Ουκρανούς στρατιωτικούς και ορισμένους νομοθέτες για την αποτυχία του να σταματήσει την αδιάκοπη ώθηση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Ποκρόβσκ, και αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Ολεκσάντρ Ταρνάφσκι.

Από πλευράς του, ο Oleksandr Syrskyi, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του στο Ποκρόβσκ και γύρω από αυτό έχουν προετοιμαστεί για τους Ρώσους που πλησιάζουν ενισχύοντας επανειλημμένα τις αμυντικές τους θέσεις και μίλησε για την αποστολή νέων εφεδρειών, πυρομαχικών και εξοπλισμού για την ενίσχυση των υπερασπιστών.

Ακόμη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους χωριά και οικισμούς νότια του Ποκρόβσκ και η Ουκρανία λέει ότι η Μόσχα ρίχνει τα πάντα στην προσπάθειά της να σπάσει, ενώ έχει υποστεί τεράστιες απώλειες. Η Μόσχα λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται σοβαρές απώλειες. Καμία από τις δύο πλευρές δεν δημοσιοποιεί πλήρη στοιχεία για τις απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τον Νοέμβριο το Ποκρόβσκ, όπου μίλησε με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη, και απένειμε στρατιωτικά βραβεία.

Πώς είναι τώρα το Ποκρόβσκ;

Πηγή: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Μπορεί η ουκρανική σημαία να συνεχίζει να κυματίζει πάνω από το Ποκρόβσκ, αλλά η πόλη είναι σκιά του εαυτού της, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, θέρμανση ή νερό από αγωγούς.

Τα πλάνα που δημοσίευσε το Reuters στις 20 Δεκεμβρίου έδειξαν τις προσόψεις πολυκατοικιών με σοβαρές ζημιές, έρημους δρόμους και ορισμένους ηλικιωμένους κατοίκους να απομακρύνονται μαζί με τις γάτες τους.

Σε κοντινή απόσταση ακούγονταν πυρά οβίδων, σε ορισμένους δρόμους είχαν τοποθετηθεί αντιαρματικά εμπόδια «δόντια του δράκου» και ένα μικρό κατάστημα που πουλούσε είδη παντοπωλείου λειτουργούσε με ηλεκτρογεννήτρια.

Πολλοί από αυτούς που ερωτήθηκαν από το Reuters δήλωσαν ότι αρνήθηκαν να φύγουν επειδή δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε, είχαν επίσης λίγους οικονομικούς πόρους. Ορισμένοι, είπαν ότι επέστρεψαν αφού είχαν εγκαταλείψει για λίγο την πόλη νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου.